Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ

ME TH ΒΕΜΠΟ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ

Τραγούδια, ομιλίες, θεατρικά σκετς, χορός καθώς και έκθεση με προσωπικά χειρόγραφα του Τραϊφόρου καθώς και έγγραφα της Βέμπο ξεσήκωσαν τους ένθερμους φίλους της θρυλικής τραγουδίστριας και του αξέχαστου συγγραφέα - στιχουργού στον Πειραιά.

Στο επιβλητικό κτίριο όπου στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, που είναι ένα μικρό παλάτι, στολίδι για το μεγάλο λιμάνι, το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" πραγματοποίησε μία έκθεση παρουσιάζοντας προσωπικά έγγραφα, χειρόγραφα, φωτογραφίες και ντοκουμέντα από την προσωπική ζωή της Σοφίας Βέμπο και του Μίμη Τραϊφόρου.

Οι διοργανωτές είχαν συνθέσει ένα πλούσιο και ποιοτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλάμβανε τραγούδια της Βέμπο από χορωδία και τραγουδιστές, χορό και θεατρικά δρώμενα από τα οποία προβάλλονταν στιγμές της ζωής του θρυλικού ζευγαριού Βέμπο - Τραϊφόρου.

Ο Γιώργος Λεβιθόπουλος στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε ότι η Βέμπο δεν πρέπει να ζει ανάμεσά μας μόνο ως ανάμνηση ενός μεγάλου και σπουδαίου παρελθόντος αλλά και ως φάρος και πυξίδα για το μέλλον, αποτελώντας ένα φωτεινό παράδειγμα για την σημερινή γενιά η οποία έχει χάσει μερικώς ή ολικώς τον προσανατολισμό της.

Στις κατάμεστες από κόσμο αίθουσες της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά, - πρόκειται για το ιστορικό κτίριο όπου στεγαζόταν το ταχυδρομείο και το τηλεγραφείο του Πειραιά - η παρουσία του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και ανανέωσε το ραντεβού με τον φιλόξενο πειραϊκό λαό με μια νέα έκθεση για την Βέμπο όπου θα παρουσιαστούν και αντικείμενα από την καθημερινή ζωή της μεγάλης γυναίκας - θρύλου.





Συγκλονιστικά χειρόγραφα και έγγραφα του Μίμη Τραϊφόρου και της Σοφίας Βέμπο από την πολεμική και κατοχική περίοδο καθώς και σπάνιες φωτογραφίες βρέθηκαν μέσα στο σπίτι τους όταν με δική τους επιθυμία παραδόθηκε στο Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος"

Συγκίνησε μέχρις δακρύων το προσωπικό αρχείο της Σοφίας Βέμπο και του Μίμη Τραϊφόρου το οποίο παρουσιάζεται από το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος". Στο ταμπλό αυτό τα πρωτότυπα χειρόγραφα του Τραϊφόρου, όπου περιγράφει στιγμή προς στιγμή πώς γράφτηκε ο ύμνος τοπυ '40 "Παιδιά της Ελλάδος Παιδιά" κι άρχισε το ερωτικό του έπος με την Σοφία Βέμπο