ΠΡΙΝ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ "ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΕΒΙΘΟΠΟΥΛΟ"

ΑΛΕΚΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ "ΛΕΣ ΚΑΙ ΘΑ 'ΝΑΙ ΠΑΝΤΑ"

ΠΡΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΙΓΑΝΤΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Το να προλογίζεις το βιβλίο ενός συγγραφέα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Πόσο μάλλον, όταν ο συγγραφέας αυτός, είναι ένας πασίγνωστος και αγαπητότατος στον κόσμο εργάτης της Τέχνης και των Γραμμάτων, ένας κλασικός πλέον συγγραφέας που διαχρονικά αναλοίωτος όπως ο Αλέκος Σακελλάριος.

Στο βιβλίο του "Λες και Ήταν Χθες" δεν είναι η πρώτη φορά που προλογίζω τον Αλέκο Σακελλάριο. Η πρώτη φορά ήταν πριν πολλά χρόνια όταν ήμουν μόλις 22 χρονών και ο φτασμένος στην κορυφή, γίγαντας της Τέχνης μου ζήτησε να προλογίσω το βιβλίο του "Σε Πρώτο Πρόσωπο" και μετά το μοναδικό βιβλίο του που κυκλοφόρησε με θεατρικό του έργο "Το Ξύλο Βγήκε Απ' τον Παράδεισο".

Όταν τον ρώτησα γιατί διάλεγε εμένα γι' αυτόν τον τόσο σημαντικό ρόλο και όχι κάποιον "φτασμένο" της φήμης του, που υπήρχαν τότε στην ζωή πολλοί και σπουδαίοι, μου απάντησε απλά "Γιατί όσο είναι αυτοί που εσύ θεωρείς σπουδαίους σήμερα θα είσαι εσύ το 2040.".

Τότε το 2000 φάνταζε πολύ πολύ μακρινό.

Με λόγια από την καρδιά μου έγραψα τον πρόλογο στην επανέκδοση του βιβλίου του "Λες και Ήταν Χθες".
















Στα χνάρια του αξέχαστου Αλέκου Σακελλάριου

Mνήμες και μαρτυρίες ενός μοναδικού δημιουργού, του αξέχαστου Αλέκου Σακελλάριου, αναβιώνουν για μία ακόμη φορά στην επανέκδοση του βιβλίου Λες κι Ήταν Χθες. Αναμνήσεις από τις συνεργασίες του σπουδαίου σεναριογράφου, στιχουργού, σκηνοθέτη, με κορυφαίες προσωπικότητες της καλλιτεχνικής ζωής του τόπου. Εμπλουτισμένο με νέο υλικό και προλογισμένο από το συνεργάτη του Αλέκου Σακελλάριου, Δήμο Λεβιθόπουλο, το βιβλίο Λες κι Ήταν Χθες επανακυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αλκυών & Μένανδρος.

Στην επίσημη παρουσίασή του, που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας 29 Μαρτίου στο Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, για το βιβλίο και τον σπουδαίο συγγραφέα και σκηνοθέτη μίλησαν οι ηθοποιοί Γιάννης Βογιατζής και Άννα Φόνσου, ο σκηνοθέτης Τάκης Βουγιουκλάκης, ο Μίμης Πλέσσας και ο Δήμος Λεβιθόπουλος, ο οποίος πρότεινε να δοθούν σε οδούς της πόλης νέα ονόματα από ανθρώπους της τέχνης, της επιστήμης και των γραμμάτων. Αποσπάσματα διάβασαν οι ηθοποιοί Χριστίνα Αλεξανιάν και Κώστας Τριανταφυλλόπουλος.
Το δικό της στίγμα στην παρουσίαση έδωσε η κυρία Τίνα Σακελλάριου, η οποία δήλωσε πως στόχος της ζωής της είναι να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για τον Αλέκο, που έχει φύγει από κοντά μας αλλά είναι πάντα εδώ, μέσα από τις ταινίες του, μέσα από το έργο του, μέσα από τα τραγούδια του. Μετά δε τις θερμές ευχαριστίες της στους συντελεστές του βιβλίου, εξέφρασε την ανάγκη να ευχαριστήσει τον ίδιο τον Αλέκο Σακελλάριο για τη ζωή που της χάρισε, μια ζωή που «ήταν μια βόλτα στον παράδεισο».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί ηθοποιοί και συνεργάτες του Αλέκου Σακελλάριου, όπως οι Κώστας Βενετσάνος, Ντίνος Καρύδης, Σπύρος Μπιμπίλας, Θάνος Καληώρας, Γιώργος Βασιλείου, ο συνθέτης Γιώργος Χατζηνάσιος, οι τραγουδιστές Δήμητρα Σταθοπούλου και Βαγγέλης Δούβαλης κ.ά.


Το βιβλίο

«Όλοι εξαργυρώνουμε, κάθε μέρα που περνά, κάθε ώρα και λεπτό της ζωής μας, κομμάτι κομμάτι, με αναμνήσεις. Αναμνήσεις γλυκές ή πικρές, αναμνήσεις σπουδαίες ή μικρές, αναμνήσεις κάθε λογής, άλλες αξέχαστες κι άλλες θαμπές και ξεθωριασμένες… Μα οι αναμνήσεις κάποιων ξεχωριστών ανθρώπων, που άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στο πέρασμά τους από τη ζωή όλων μας, αποκτούν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον καθένα μας, γιατί, κατά κάποιον τρόπο, είναι και λίγο δικές μας, αφού άγγιξαν τη ζωή εκείνων που άγγιξαν τη ζωή τη δική μας. Λες και δεν ήταν κάποτε… Λες και είναι τώρα!»

Λες και Ήταν Χθες που κάποιοι δακρύζαμε πότε από τα γέλια και πότε από τη συγκίνηση, καθώς παρακολουθούσαμε τις ταινίες του. Λες και είναι σήμερα! Λες και θα ’ναι πάντα, σαν τον μισό αιώνα που χρειάστηκε να πραγματοποιήσει το πιο μεγάλο του παιδικό όνειρο. Ένα μαύρο ποδήλατο, σαν αυτό που έβλεπε σε εκείνα τα παιδικά του όνειρα ο Σακελλάριος… με κουδούνι, το Θέατρο Περοκέ, τη Σβούρα με το θίασο του Σταύρου Ιατρίδη, στην οποία πρωταγωνιστούσαν η Φωφώ Λουκά, η Σωτηρία Ιατρίδου και ο Μάνος Φιλιππίδης. Σαν τη Γεωργία Βασιλειάδου, που έτσι, πίνοντας το καφεδάκι της στο Στέμμα, το καφενείο των ηθοποιών στην Ομόνοια, ξεκίνησε τη μεγάλη θεατρική και κινηματογραφική καριέρα της.

Το Λες και Ήταν χθες περιέχει νοσταλγικά αυτοβιογραφικά αποσπάσματα της ζωής του πολυτάλαντου συγγραφέα και σκηνοθέτη, από την παιδική και εφηβική του ζωή μέχρι τα τελευταία χρόνια της ενασχόλησής του με το θέατρο και τον κινηματογράφο. Αναφέρεται στα προπολεμικά και μεταπολεμικά χρόνια ολόκληρου σχεδόν το φάσματος του κινηματογράφου και του θεάτρου, παραθέτοντας προσωπικές ιστορίες και βιώματα για ταινίες, θεατρικά έργα και ηθοποιούς, με τα οποία έχουν μεγαλώσει τουλάχιστον τρεις γενιές Ελλήνων. Ένα πραγματικό ταξίδι στο χρόνο, με τα ιερά τέρατα του θεάτρου και του κινηματογράφου να εμφανίζονται μέσα απο ανέκδοτες ιστορίες και στιγμιότυπα.
Αξίζει να προσφέρουμε στην ψυχή του παιδιού που όλοι κρύβουμε μέσα μας αυτό το ταξίδι πίσω στο χρόνο, το οποίο σε άλλους θα αναβιώσει θύμησες και στους νεότερους θα μεταφέρει αισθήσεις μιας άλλης εποχής…