ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ

Η ΒΕΜΠΟ "ΞΕΣΗΚΩΣΕ" ΜΕ ΤΑ ΑΞΕΧΑΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΒΕΜΠΟ - ΤΡΑΪΦΟΡΟΥ

Ο Δήμος Ηλιούπολης με πρωτοστάτη τον Πολιτιστικό Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Ηλιούπολης - (ΠΑΟΔΗΛ) και το Δημοτικό Ωδείο Ηλιούπολης, σε συνεργασία με το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" διοργάνωσε μία μεγάλη εκδήλωση - αφιέρωμα στην Σοφία Βέμπο και τον Μίμη Τραϊφόρο, στο θέατρο του δημαρχειακού Μεγάρου Ηλιούπολης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης, στις 11 Μαρτίου 2018, σαράντα χρόνων από τον θάνατο της μεγάλης ερμηνεύτριας και είκοσι χρόνια από τον θάνατο του συντρόφου της και σπουδαίου δημιουργού των περισσότερων αθάνατων επιτυχιών της.

Στο κατάμεστο θέατρο, με δεκάδες ορθίους, όπου η κοσμοσυρροή έφτασε στο σημείο πολλές δεκάδες πολιτών που δεν έφτασαν εγκαίρως να αποχωρήσουν, ζωντάνεψαν μνήμες και πολύτιμες μαρτυρίες από την ζωή και το έργο των δύο καλλιτεχνών, που μετέφερε ο Δήμος Λεβιθόπουλος πνευματικό παιδί του θρυλικού ζευγαριού και για πολλά χρόνια συνεργάτης του Μίμη Τραϊφόρου καθώς και ο Βασίλης Τραϊφόρος (ανηψιός).

Στην συνέχεια ακολούθησε ένα εκπληκτικό μουσικό πρόγραμμα με ποικίλα τραγούδια πολλά από τα οποία σε στίχους του Μίμη Τραϊφόρου, που ανέδειξαν, όχι την γνωστή σε όλους θρυλική "τραγουδίστρια της νίκης" αλλά το μεγάλο μουσικό εύρος της Σοφίας Βέμπο, το οποίο εκτεινόταν από το ρομαντικό ελαφρύ τραγούδι, έφτανε ως το αρχοντορεμπέτικο και το δημοτικό τραγούδι και την καθιέρωσε ως μια διαχρονική κορυφαία φωνή της Ελλάδας.

Στο φουαγιέ του θεάτρου παρουσιάστηκε από το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" μια μεγάλη έκθεση με φωτογραφίες, επιστολές, θεατρικά κείμενα, χειρόγραφα τραγούδια και πολλά ακόμη πρωτότυπα και αποκαλυπτικά ντοκουμέντα για την ζωή της Βέμπο και του Τραϊφόρου, ό,τι διασώθηκε από το προσωπικό τους αρχείο και παραχώρησε ο Τραϊφόρος στον Δήμο Λεβιθόπουλο.

Από δάκρυα συγκίνησης, νοσταλγίας αλλά και μελαγχολίας έως και δάκρυα γέλιου προκάλεσαν στους έκπληκτους επισκέπτες της έκθεσης πολλά από τα προσωπικά χειρόγραφα του ανεπανάληπτου ζεύγους Βέμπο - Τραϊφόρου.

Η έκθεση του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" είχε τον τίτλο του περίφημου τραγουδιού "ΑΣ ΕΡΧΟΣΟΥΝ ΓΙΑ ΛΙΓΟ". Ένα τραγούδι που έγραψε ο Τραϊφόρος για την αγαπημένη του Σοφία όταν εκείνη έφυγε δίχως αυτόν, για περιοδεία στην Αμερική κι έμεινε εκεί δυόμισι χρόνια. Κι ενώ επρόκειτο να παντρευτεί γνωστό εφοπλιστή, με αυτό το τραγούδι ο ποιητής ξύπνησε μέσα στην αγαπημένη του την νοσταλγία και την αγάπη και την έκανε να γυρίσει και πάλι κοντά του, για πάντα.

Είναι πέρα και πάνω από κάθε περιγραφή τα θερμά σχόλια του κόσμου καθώς "ανακάλυπταν" μέσα από τα εκθέματα τις προσωπικές στιγμές της γυναίκας - θρύλου και του χαρισματικού ποιητή, συντρόφου της στην ζωή και στο θέατρο.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης πλειάδα μουσικών έδωσαν το υπέροχο καλλιτεχνικό παρόν, οι περισσότεροι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Ηλιούπολης ενώ η εκδήλωση έκλεισε με την Δημοτική Χορωδία και το Φωνητικό Σύνολο Ηλιούπολης υπό την διεύθυνση της μαέστρου Βαρβάρας Κουτίβα.

Το αφιέρωμα συντόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ωδείου κ. Λεωνίδας Κανάρης.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Βασίλης Βαλασόπουλος και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Ηλιούπολης κ. Αλέξανδρος Κοντονίκας ανανέωσαν το πολιτιστικό - ιστορικό ραντεβού και με άλλες εκθέσεις στην Ηλιούπολη τόσο για την Εθνική Αντίσταση, που ο δήμος διαθέτει ένα πραγματικά σπουδαίο και μοναδικό στο είδος του μουσείο, όσο και για άλλα ιστορικά θέματα όπως Μικρασία, Πολυτεχνείο κ.ά.

Το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" συνεχίζει την αποστολή του πραγματοποιώντας αφιλοκερδώς εκθέσεις με διάφορα θέματα ιστορικά και πολιτισμικά. Μετά την Ηλιούπολη πραγματοποιεί εκθέσεις αφιερωμένες στην Σοφία Βέμπο λόγω του ότι το 2018 είναι έτος αφιερωμένο στην τραγουδίστρια της Νίκης.









Η κόρη του μεγάλου συνθέτη Μιχάλη Σουγιούλ που η μουσική του μάγεψε όλη την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη και τα τραγούδια του ταξίδεψαν στα πέρατα της οικουμένης. Η κυρία Αλίκη Σουγιούλ θυμάται, νοσταλγεί και συγκινείται στην έκθεση του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος"




















Μεγάλο το ενδιαφέρον του δημάρχου Ηλιούπολης κ. Βασίλη Βαλασόπουλου για το προσωπικό αρχείο της Βέμπο και του Τραϊφόρου. Ιδιαίτερα κατά την ξενάγησή του, τράβηξαν την προσοχή του τα ντοκουμέντα εκείνα που αφορούν την δράση της Σοφίας Βέμπο κατά την ιστορική νύχτα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όταν άνοιξε διάπλατα την πόρτα του σπιτιού της Πατησίων και Στουρνάρη στους κυνηγημένους και πληγωμένους φοιτητές και τους περιέθαλψε αψηφώντας τον κίνδυνο και τις απειλές των "πολιορκητών". Ο κ. Βαλασόπουλος ανανεώνει το πολιτιστικό ραντεβού με το Αρχείο για το άμεσο μέλλον με εκθέσεις που αφορούν την Εθνική Αντίσταση και την εξέγερση του Πολυτεχνείου.