ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΤΩΜΕΝΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

Το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" θα θεωρούσε ως μεγίστη κατάκτηση και ηθική αμοιβή του, όσον αφορά την συμβολή του στην ιστορία του παράνομου αντιστασιακού τύπου της κατοχής 1941 - 1944, αν μας αναγνωριζόταν, ότι προσπαθούμε να παρουσιάσουμε παράνομες αντιστασιακές εφημερίδες από όλες τις αντιστασιακές οργανώσεις ακόμα ανεξαρτήτως πολιτικών θέσεων και ιδεολογίας τηε καθεμιάς από αυτές. Από την δεξιά πλευρά έως την αριστερά και την άκρα επαναστατική αριστερά παρουσιάζουμε όλες τις ματωμένες εφημερίδες της κατοχής.

Σίγουρα ο ΕΑΜικός - ΕΛΛΑΣίτικος τύπος καθώς και ο ΕΠΟΝικός τύπος κατείχαν την πρώτη θέση και την υπεροχή αριθμητικά και δημοσιογραφικά στο σύνολο του παράνομου αντιστασιακού τύπου. Και αυτό έχει την δική του εξήγηση η οποία είναι αποδεκτή από όλους (βλέπε σχετικό άρθρο "Μελάνι και Αίμα").

Θα ήταν επιεικώς, ασυνέπεια στον ρόλο του αρχείου μας προς την ιστορία αν μεροληπτούσαμε προς την μία ή την άλλη πλευρά. Γι' αυτό παρουσιάζουμε και τις δεξιές έως και βασιλικές παράνομες αντιστασιακές εφημερίδες όπως του μεταξικού Αντωνακέα και του εθνικιστή Βοβολίνη που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τον δικό τους αγώνα.

Αφήνουμε την τελική κρίση στον αναγνώστη, στον ειδικό μελετητή και στον ιστορικό ερευνητή για τα πέραν και πίσω από αυτά που βλέπουμε και παρουσιάζουμε.

Αυτή πισυτεύουμε είνια η πιο έντιμη θέση όσον αφορά την συμβολή του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" στην πραγματικά συγκλονιστική ιστορία του παράνομου αντιστασιακού τύπου 1941 - 1944


h_maxh_f48a
h_maxh_f48b




kathimerina_nea1a
kathimerina_nea1b



kathimerina_nea2a
kathimerina_nea2b




kathimerina_nea3a
kathimerina_nea3b



megalh_elas_a
megalh_elas_b




radiofoniko_deltio_183a
radiofoniko_deltio_183b



radiofoniko_deltio_201a
radiofoniko_deltio_201b




radiofoniko_deltio_207a
radiofoniko_deltio_207b



to_deltio_f48_1opsi
to_deltio_f78a




to_kryfo_sxoleio_a



to_deltio_f78b



ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

Δεκαδες εκτελεσεις δημοσιογραφων και τυπογραφων της εθνικης αντιστασης