ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ '40

"ΣΕΛΙΔΕΣ ΔΟΞΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ"



ΝΑΜΑ 23/11/2016


Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μένανδρος, το ημερολόγιο του 2017, ένα πολυτελές λεύκωμα, με τίτλο ‘’Σελίδες Δόξης και Τιμής’’ που περιέχει πρωτοσέλιδα εφημερίδων του έπους το ’40, αφίσες της εποχής και άλλα αυθεντικά ντοκουμέντα, προερχόμενα από τρείς πηγές: Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, την περίφημη Βιβλιοθήκη Γ. Δολιανίτη και το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων Γεώργιος Λεβιθόπουλος. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα τρία αυτά πνευματικά ιδρύματα συναντώνται σε μια ιστορική έκδοση, κάτω από την στέγη του Μένανδρου. Ο Δήμος Λεβιθόπουλος στην εισαγωγή του κάνει μια ιστορική προσέγγιση στις εφημερίδες εκείνης της εποχής αλλά και στους ηρωικούς πολεμικούς ανταποκριτές κάποιοι από του οποίους μάχονταν διπλά με ‘’Λόγχη και Πένα’’, ενώ όλοι ανεξαιρέτως, ερρίφθησαν στην μάχη της ενημέρωσης και της εμψύχωσης του μαχόμενου Ελληνικού λαού.


Την καλαίσθητη έκδοση του ημερολογίου που έχει δομή και εμφάνιση πολυτελούς λευκώματος, υπογράφει ο διευθυντής εκδόσεων του Μένανδρου και Αλκυών, κύριος Παναγιώτης Καγιαλής, ενώ η ιστορική φροντίδα – κείμενα και ντοκουμέντα ανήκει στο Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων - Γεώργιος Λεβιθόπουλος.


ΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ


Μετά την έκδοση του ιστορικού ημερολογίου ένα απροσδόκητο τηλεφώνημα ήρθε να προκαλέσει μια ευχάριστη έκπληξη στον Δήμο Λεβιθόπουλο.


Η κυρία Ιωάννα Μεταξά – Φωκά, εγγονή του Ιωάννη Μεταξά είδε την μητέρα της (θυγατέρα του κυβερνήτη) σε μια φωτογραφία πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ‘’Ασύρματος’’ που την έδειχνε να υποδέχεται τραυματίες από το Μέτωπο. Κατασυγκινημένη η κυρία Ιωάννα Μεταξά, ζήτησε μια φωτοτυπία της σπάνιας εφημερίδας για να έχει την φωτογραφία της μητέρας της. Αμέσως ο Δήμος Λεβιθόπουλος θεώρησε υποχρέωση του να σπεύσει στην ιστορική οικία του Μεταξά στην Κηφισιά στο ίδιο γραφείο εκεί που ειπώθηκε το ιστορικό ΟΧΙ και παρέδωσε το πρωτότυπο φύλλο του ‘’Ασύρματου’’. Η κυρία Μεταξά γενναιόδωρη και αυτή δώρισε στο Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων – Γεώργιος Λεβιθόπουλος σπάνια εφημερίδες και έντυπα της εποχής.




ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΤΟΥ 1940

"Πένα και Λόγχη" - Η μάχη των πολεμικών ανταποκριτών