ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ

ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ "ΚΑΜΙΝΙ" ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ "ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΟΥ 40"

Μία έκθεση που χαρακτηρίστηκε ως από τις καλύτερες που έχουν γίνει ποτέ, στον πολιτιστικό χώρο του Δήμου Γαλατσίου <<Καμίνι>>, είναι τα "ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΟΥ 1940" που παρουσίασε ο Δήμος Γαλατσίου σε συνεργασία με το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων Γεώργιος Λεβιθόπουλος.


Από τις 11 έως και τις 29 Οκτωβρίου στον καταπληκτικό εκθεσιακό χώρο <<Καμίνι>>, που αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι για ολόκληρη την πρωτεύουσα, παρουσιάστηκε αυτή η έκθεση – επετειακό αφιέρωμα στο 1940 που για πολλά χρόνια θα είναι στην μνήμη τόσο των επισκεπτών όσο και τον διοργανωτών της.


Με πρωτοβουλία του τμήματος παιδείας του Δήμου Γαλατσίου και του υπερδραστήριου Αντιδημάρχου Παιδείας κ. Μάνου Ελευθερίου, το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων Γεώργιος Λεβιθόπουλος έδωσε δυναμικά και αυτή την φορά, το παρόν, παρουσιάζοντας αυθεντικό τύπο του έπους του 1940, εφημερίδες της κατοχής, παράνομο Αντιστασιακό τύπο, προπαγανδιστικά έντυπα Γερμανών και Ιταλών, προκυρήξεις που έριχναν τα αεροπλάνα των Γερμανών και των Συμμάχων, καθώς και πολλά άλλα ντοκουμέντα.Το προσωπικό Αρχείο της Σοφίας Βέμπο και του συντρόφου της στην ζωή και το θέατρο Μίμη Τραϊφόρου, καθώς και έγγραφα από τα ηρωικά οχυρά της Μακεδονίας, με ξεχωριστή θέση στο ημερολόγιο του διοικητή του Οχυρού Περιθωρίου (Κάτω Νευροκόπι), Λοχαγού Σπυρίδονος Δαράτου του οποίο έγγραφε ο ίδιος την στιγμή που δεχόταν την επίθεση των Γερμανών, 6-9 Απριλίου του 1941, είναι μερικά από τα συγκλονιστικά εκθέματα που τράβηξαν περισσότερο την προσοχή και προκάλεσαν τις ζωηρότερες εντυπώσεις. Επίσης, ιδιαίτερα συγκίνησαν οι επιστολές και τα ειδικά επιστολικά δελτάρια – η αλληλογραφία των στρατιωτών από την πρώτη γραμμή του μετώπου με τις οικογένειές τους.


Οι εκατοντάδες παιδιών από τα σχολεία που επισκέφτηκαν την έκθεση και πάρα πολλοί Αθηναίοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά αυθεντικά ντοκουμέντα από τον πόλεμο και την κατοχή και να νιώσουν ποικίλα αισθήματα.


Η εθελόντρια του Δήμου Γαλατσίου κυρία Μαρίνα Χωριανοπούλου που είχε την ευθύνη της έκθεσης και την ξενάγηση μικρών και μεγάλων επισκεπτών, συνέβαλε σημαντικά στο μέγιστο καλύτερο αποτέλεσμα. Ο Δήμαρχος Γαλατσίου κύριος Μαρκόπουλος αντάμειψε με τιμητικούς επαίνους το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων Γεώργιος Λεβιθόπουλος το οποίο συνεχίζει την εκατονταετή πολυκύμαντη πορεία του και γίνεται όλο και περισσότερο εξωστρεφές σύμφωνα με την επιθυμία των πρώτων εμπνευστών και δημιουργών του. Με διάφορες εκθέσεις επί 18 διαφορετικών ιστορικών θεμάτων επιδιώκει να φέρει την ιστορία όσο πιο κοντά, στο ευρύ κοινό, με τον πλέον ελκυστικό τρόπο, που δεν είναι άλλος παρά η παρουσίαση της γενικής ιστορίας μέσα από την συγκλονιστική ιστορία του ενός.


Ο Δήμος και ο Γιώργος Λεβιθόπουλος μαζί με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κύριο Μάνο Ελευθερίου και την κυρία Σοφία Βούλτεψη.


Αν οι νέοι, το αύριο της Ελλάδας μάθουν, και οι παλαιοί συνειδητοποιήσουν γνωρίζοντας κάποια κεφάλαια της ιστορίας μας ότι οι Έλληνες κινδυνεύουν πραγματικά μόνο όταν κινδυνεύουν από τους ίδιους, και ότι αυτό είναι το υπέρτατο μεγαλείο της φυλής μας αλλά και η αιτία όλων των συμφορών μας, - το βάθρο και το βάραθρο- τότε το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων Γεώργιος Λεβιθόπουλος, θα έχει πετύχει απόλυτα κάθε σκοπό του.


Αυτά τα λόγια από τον δυσεγγονό Γιώργο Λεβιθόπουλο που το Αρχείο φέρει το όνομα του διακεκριμένου αγωνιστή κατά την περίοδο της κατοχής παππού του, αποτελούν πυξίδα και συμβόλαιο τιμής της νέας γενιάς που διαχειρίζεται το εν λόγω ιστορικό Αρχείο.