ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΑΡΟΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΑΑΣ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

ΣΥΓΚΙΝΗΣΑΝ ΤΑ "ΕΘΝΙΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ" ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ

Στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, και πάλι, με την έκθεση "1821 ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΑΓΩΝΟΣ", προσκλήθηκε το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος", από την ΕΑΑΣ, στο πλαίσιο ενός λαμπρού εορτασμού που διοργάνωσαν οι απόστρατοι αξιωματικοί για την 25η Μαρτίου.

Με μεγάλη επισημότητα, πραγματοποιήθηκε και φέτος ο καθιερωμένος εορτασμός για την θρυλική Επανάσταση του 1821 και την Εθνική μας Παλιγγενεσία, από την ΕΑΑΣ στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείο στις 21 Μαρτίου και ώρα 6μμ. με την παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και όλης της ηγεσίας του Στρατού, ανωτάτων αξιωματικών εκπροσώπων Ναυτικού και Αεροπορίας καθώς και εκπροσώπων της Εκκλησίας, της Πολιτείας, πλήθους αξιωματούχων, Πανεπιστημιακών, διπλωματών και πολλών άλλων προσωπικοτήτων από τον χώρο των Γραμμάτων.

Ένας ιδιαίτερα μεγάλος χώρος στο τεράστιο φουαγιέ του αμφιθεάτρου Ιωάννης Καποδίστριας, είχε παραχωρηθεί στο Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" για την παρουσίαση της έκθεσης "1821 ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΑΓΩΝΟΣ".

Με ενθουσιασμό, άλλοτε συγκίνηση, εγκόμια και πολλές απορίες κατά την ξενάγηση έως και παράπονα - "γιατί" πο΄λλοί επισκέπτες γνώρισαν, άγγιξαν, ξεφύλλισαν τα βιβλία - μαρτυρίες των ίδιων των ηρώων της Επανάστασης, δηλαδή τις πρώτες αυθεντικές εκδόσεις των βιβλίων που έγραψαν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας του 1821. Κατά κοινή ομολογία όλων των επισκεπτών, είναι απορίας άξιον πώς τα βιβλία εκείνων που έγραψαν την ιστορία πρώτα με το σπαθί τους και μετά με την πένα τους αποτελούν για μας σήμερα ένα σκοτεινό μυστήριο. Γιατί τα βιβλία αυτά σε ένα μεγάλο αριθμό τους είναι εντελώς άγνωστα αφού εκδόθηκαν τότε σέ έναν πολύ μικρό αριθμό αντιτύπων και δεν ξαναείδαν το φως της δημοσιότητας ποτέ.

εκτός από τα βιβλία των αγωνιστών, γνωστών και αγνώστων, το Αρχείο παρουσίασε έγγραφα, γκραβούρες, χειρόγραφα, βιβλία φιλελλήνων (λόρδο Βύρων, Βερανζέρος, Σατωβριάνδος, κ.ά.), αυτοσχέδια - χειρόγραφα βιβλία του Κρυφού Σχολειού, βιβλία του Νεοελληνικού Διαφωτισμού (προ του 1821), αυθεντικά ντοκουμέντα κ.ά.

Το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων είχε επίσημη προσκεκλημένη την διαπρεπή ιστορικό, αρχαιολόγο (βιβλία της έχουμε συναντήσει στο Μουσείο του Λούβρου), κ. Ιωάννα Μεταξά - Φωκα η οποία έγινε με ενθουσιασμό δεκτή από τους παρισταμένους όταν την ανήγγειλαν τιμητικά.

Τόσο ο παρουσιαστής όσο και ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ στρατηγός κ. Δεβούρος έκαναν εκτενείς αναφορές στην δραστηριότητα και την προσφορά του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" στο οποίο επέδωσαν αναμνηστικό μετάλλιο. Παραλαμβάνοντας ο κ. Δήμος Λεβιθόπουλος το μετάλλιο το αφιέρωσε δημοσίως στην κ. Ιωάννα Μεταξά - Φωκά για την ανεκτίμητη προσφορά της στην Ιστορία και στα Γράμματα καθώς και στην συνολική κοινωνική της προσφορά (Πρόεδρος Φίλων Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Πρόεδρος Αμαλιείου Ιδρύματος Οικοτροφείου Κορασίδων και άλλα πολλά). Η κ. Ιωάννα Μεταξά - Φωκά παρέλαβε το μετάλλιο αυτό με πολύ μεγάλη συγκίνηση και έκπληξη.

Κορυφαία στιγμή κατά την ξενάγηση στην έκθεση των Εθνικών Ευαγγελίων ήταν όταν ο εκπρόσωπος του Αρχείου μιλώντας προς ομάδα περίπου είκοσι νεαρών ατόμων εξήγησε ότι τα βιβλία αυτά που έγραψαν, και εξέδωσαν, ίσως στερούμενοι και το ψωμι ακόμη, οι Αγωνιστές του '21 προκειμένου να φτάσει η μαρτυρία τους σε εμάς, κάποιοι φρόντισαν και φροντίζουν να μη λάβουμε ποτέ αυτό το μήνυμα. Οι Αγωνιστές του '21 εξέδωσαν τα βιβλία τους - μαρτυρίες σε πολύ μικρό αριθμό αντιτύπων που σήμερα θα μας φαινόταν ανύπαρκτος προκειμένου να επικοινωνήσουν με εμάς. Όμως, είναι σαν να μας έστειλε κάποιος ένα γράμμα και ο ταχυδρόμος δεν μας το έδωσε ποτέ.

















Η διαπρεπής Ιστορικός - Αρχαιολόγος, κ. Ιωάννα Μεταξά - Φωκά γνωστή στο πανελλήνιο για την μεγάλη προσφορά της τόσο στην Ιστορία και στα Γράμματα, όσο και για την εν γένει κοινωνική προσφορά της, τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης, μαζί με τον κ. Δήμο Λεβιθόπουλο εκπρόσωπο του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων.