ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ

ΕΝΑΣ ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΧΟΝΤΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ

Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Μία καλαίσθητη συλλεκτική έκδοση, χωρίς πειττές εκζητήσεις και υπερβολές, είναι η κασετίνα με ανάτυπες καρτ ποστάλ της αρχοντικής ελληνικής Σμύρνης, που υπογράφουν οι εκδόσεις Δ. Τρίγκα και φέρουν στο μέγιστο βαθμό τη σφραγίδα του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος", που παρεχώρησαν αφιλοκερδως από τις συλλογές τους το σπάνιο αυθεντικό υλικό για να γίνει η εν λόγω επιτυχημένη ομοιοτυπική έκδοση.

Με τη μικρή αυτή κασετίνα ο λάτρης της ιστορίας του Ελληνισμού και ιδιαίτερα της πολυαγαπημένης όλων των Ελλήνων της Σμύρνης έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει μια συλλογή από την άλλοτε πρωτεύουσα της Ιωνίας και να "σεργιανίζει" στις λεωφόρους της με τα μεγαλοπρεπή κτίρια και στα δρομάκια της που έσφυζαν από ζωή, πριν ο "Ιθύνον Νους" της προδοσίας αφήσει το χέρι της βαρβαρότητας να τη μετατρέψει σε στάχτη.

Ο τίτλος "Σμύρνης Ενθύμιον" είανι του εκδότη. Ο τίτλος που δώσαμε εμείς ως Αρχείο είναι - κι αυτόν κρατάμε - "Σμύρνη μου μάνα πρώτη μου". Πάνω σε αυτό το θέμα γράφει ένα πρόλογο η κ. Ντέμπορα Λεβιθοπούλου και ο Δήμος Λεβιθόπουλος "αρθρογραφεί έμμετρα" για να δώσει μεγαλύτερη διέξοδο στα συναισθήματα που εκφράζουν κάθε Έλληνα.

Φιλοδοξούμε, στο άμεσο μέλλον, να ενδιαφεθεί σοβαρά ένας επίσημος φορέας ώστε να εκδόσει όλοκληρη τη συλλογή μας ταχυδρομικών καρτών της Σμύρνης, με ιδιαίτερες σπάνιες κάρτες που ξεπερνούν τον αριθμό των εκατόν εβδομήντα.

Το Αρχείο μας προθύμως θα προμηθεύσει αφιλοκερδώς το υλικό αυτό σε κάθε ενδιαφερόμενο και κυρίως σε κάποιον που δεν αποσκοπεί στο εμπορικό κέρδος.








ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΜΑΝΑ ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ!


Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή


Ντέμπορα Λεβιθοπούλου, Δημοσιογράφος-Δημοσιολόγος


Δύο εικόνες έχουμε μέσα μας για τη Σμύρνη, χαραγμένες βαθιά στην ψυχή μας. Η Σμύρνη των ωραιότερων ονείρων μας και η Σμύρνη του πιο φρικτού μας εφιάλτη. Η Σμύρνη, το «διαμάντι» της Μεσογείου, που ακτινοβολεί στην προαιώνια λάμψη της. Και η Σμύρνη που φεγγοβολεί μες τις φλόγες καθώς καίγεται, σφαγιάζεται και λεηλατείται! Καταπροδομένη από συμμάχους, μόνη, εγκαταλελειμμένη.

«Με της ατιμίας το πιο βρώμικο το ζάρι παίξαν τη Σμύρνη Άγγλοι, Γάλλοι στο παζάρι».

Σήμερα, εκατό χρόνια μετά τον απάνθρωπο και τρισβάρβαρο αφανισμό της πανέμορφης αλλά και ιερής πόλης, με τον μεγαλύτερο πολιτισμό και τη λαμπρότερη ιστορία, απ’ όταν ο Όμηρος απάγγειλε επικούς στίχους σεργιανίζοντας στις «γειτονιές» της ελληνικής Μικρασίας. Ας φέρουμε τη Σμύρνη στη μνήμη μας ολοζώντανη, λαμπερή, ζηλευτή, θαυμαστή, ολόχαρη μάνα ελληνική, όπως ήταν ανά τους αιώνες. Αναπολούμε τη Σμύρνη των μακρινών προγόνων μας, αλλά και των παππούδων και των γιαγιάδων μας, τη Σμύρνη των πόθων και των πόνων μας.

* * *

«Σμύρνη μου μάνα πρώτη μου», ο τίτλος αυτής της «μικρής λύτρωσης», που για λίγες στιγμές κρατά, μα την καρδιά μια ζωή την κερνά, καθώς μας γυρίζει πίσω στον χρόνο, στη Σμύρνη της καλής χρυσής εποχής, μέσα από μια ονειρική πραγματικότητα. Μια «μικρή λύτρωση», μια μεγάλη νοσταλγία, όσο κρατάει το περιδιάβασμα σε κάποιες παλιές φωτογραφίες και κιτρινισμένα από το χρόνο καρτ-ποστάλ, και Σμύρνη μου μάνα πρώτη μου, Ιωνία μάνα αιωνία και Μικρασία μήτρα ιερή και άσβεστε ήλιε του ελληνικού πολιτισμού. Ανεξαρτήτως αν τον καθένα μας τον συνδέει με τη Σμύρνη άμεσα κάποιος δεσμός αίματος, ένας ξεσηκωμένος τραγικός παππούς, μια χαροκαμένη ανελέητα κυνηγημένη γιαγιά, που ξεριζώθηκαν από τα ευλογημένα χώματα της γενέτειρας του πολιτισμού, όλοι οι Έλληνες έχουμε «πρώτη μάνα μας» αυτή την αρχέγονη πατρίδα, τη Σμύρνη της Ιωνίας. Ας ζωντανέψουμε τη βασίλισσα των πόλεων, αντί να κλαίμε πάνω από τις στάχτες, ας τη ζήσουμε έστω για λίγο μέσα στις καρδιές μας, ας τη λυτρώσουμε στη μνήμη μας. Μ’ ένα τραγούδι και ένα δάκρυ, για τη Σμύρνη που αγαπήσαμε κι ας μην τη ζήσαμε!




































































ΜΙΑ ΦΙΛΟΔΟΞΗ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ - ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ 'ΤΑΞΙΔΙ' ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ