ΟΙ ΑΥΡΙΑΝΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΘΑΥΜΑΣΑΝ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΟΥ 1940

Η ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, είδαμε να γεμίζουν οι εκθεσιακές αίθουσες, από τις και τους πρωτοετείς της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, στην έκθεση που παρουσίαζε το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων για τη Σοφία Βέμπο, στο μοναδικό, στο είδος του, Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, στο Μαραθώνα.

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον οι αυριανοί αξιωματικοί του Στρατού, θαύμασαν όλα τα εκθέματα, τόσο της επετειακής έκθεσης του Αρχείου μας όσο και τα μόνιμα του Μουσείου. Στα εκθέματα του Αρχείου μας ιδιαίτερη θέση είχαν τα έγγραφα - ντοκουμέντα, οι προσωπικές φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα της θρυλικής τραγουδίστριας της νίκης τα οποία αποτελούν πλέον ιστορικά κειμήλια, αιώνιους και αδιάψευστους μάρτυρες του έπους του '40.

Ιδιαίτερα εκκίνησε το ενδιαφέρον των Ευελπίδων, στο τμήμα που παρουσιάζονταν τα εκθέματα του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων, ό,τι αφορούσε τη δράση της Σοφίας Βέμπο στην περίοδο του Έπους 1940 - 1941, στα νοσοκομεία όπου εμψύχωνε τους τραυματίες του Μετώπου, αξιωματικούς και οπλίτες αλλά και στη δράση της στη Μέση Ανατολή όπου μαχόταν με όπλο την τέχνη της στην πρώτη γραμμή πλάι στον ηρωικά μαχόμενο Στρατό μας

Στους Ευέλπιδες μίλησε ο δήμαρχος Μαραθώνα κ. Στέργιος Τσίρκας, ο αντιδήμαρχος, υποπτέραρχος ε.α. και τέως καθηγητής Σχολής Ικάρων κ. Ευάγγελος Κυπαρίσσης, ενώ την ευθύνη της ξενάγησης τόσο στο τμήμα που αφορούσε το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" όσο και στο υπόλοιπο εξαιρετικά ενδιαφέρον μουσείο, είχε η διευθύντρια του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου κ. Ειρήνη Σπανού.