ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΒΕΠ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΒΙΘΟΠΟΥΛΟΣ" ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ

Η μικτή χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά λάμπρυνε την μεγάλη εκδήλωση, ερμηνεύοντας με μοναδικό τρόπο, παρουσία πολυάριθμου εκλεκτού κοινού, τα αθάνατα τραγούδια της Σοφίας Βέμπο

Στο μεγαλοπρεπές κτίριο του Εμπορικού Βιομηχανκού Επιμελητηρίου Πειραιά, πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου, μεγάλη γιορτή για την επέτειο του "ΟΧΙ" με μια αξέχαστη, για όσους την έζησαν, εκδήλωση - αφιέρωμα στην τραγουδίστρια του Έθνους και Μάνα του Έπους Σοφία Βέμπο και τον συνοδοιπόρο στην ζωή και στην Εθνική δράση της, Μίμη Τραϊφόρο, στιχουργό του "Παιδιά της Ελλάδος Παιδιά" και όλων των μεγάλων και αθάνατων επιτυχιών της.

Το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος", που την ίδια μέρα και ώρα παρουσίαζε ταυτοχρόνως μεγάλη έκθεση για την Βέμπο στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, παρουσία της ηγεσίας του Στρατού, κατάφερε να ανταποκριθεί στην μεγάλη πρόκληση - πρόσκληση και να παρουσίασει μια ολοκληρωμένη έκθεση για την Βέμπο και στον Πειραιά.

Σε συνεργασία με το μεγίστης οικονομικής και ιστορικής σημασίας Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του πρώτου λιμανιού και με την υπερδραστήρια Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά, χάρη στην τεράστια προσφορά της οποίας δίνονται πολλές ανάσες ζωής στον πάσχοντα πολιτισμό μας.

Τόσο η πρόεδρος της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών κ. Παυλάκου όσο και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Κορκίδης, γνωστότατος για τους αγώνες του υπέρ του εμπορικού κόσμου της χώρας, κατά τις ομιλίες τους ετίμησαν με τα ωραιότερα λόγια το έργο και τη σημασία του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" την Εθνική αποστολή και τη δράση του ειδικά αυτούς τους καιρούς που η ιστορία παραγκωνίζεται και η Εθνική μας ταυτότητα κινδυνεύει να χαθεί

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Κορκίδης, κατά την ξενάγησή του στο προσωπικό Αρχείο της Βέμπο, μη κρύβοντας την έκπληξή του, πέραν των εγκωμιαστικών λόγων που είχε πει κατά την ομίλία του για το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων δήλωσε στους παρισταμένου τα εξής:"Το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" έχοντας μια ιστορία εκατό ετών, μας έκανε την τιμή να δεχτεί την πρόσκλησή μας και να παρουσιάσει σήμερα στις αίθουσες του επιμελητηρίου μας μία εξαιρετικού ιστορικού ενδιαφέροντος έκθεση με το προσωπικό αρχείο της Σοφίας Βέμπο και του Μίμη Ταϊφόρου. Χειρόγραφα από τον πόλεμο, την Μέση Ανατολή και την καλλιτεχνική τους ζωή που σφράγισε μια εποχή παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" υπηρετεί στις επάλξεις της ιστορίας και του πολιτισμού, προσφέρει μοναδικής σημασίας σπάνιες εμπειρίες χάρη στα μοναδικής σημασίας σπάνια εκθέματα που παρουσιάζει στους επισκέπτες του. Η μεταλαμπάδευση των μηνυμάτων που στέλνουν αυτά τα ιερά ιστορικά κειμήλια δεν βοηθούν μόνο στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης αλλά κρατούν άσβεστη τη δάδα της ιστορίας που ταυτοχρόνως είναι και η φλόγα της ζωής του Έθνους και το ιστορικό Αρχείο "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" δίνει δυναμικά το παρόν σε αυτές τις Εθνικές επάλξεις."

Ο κ. Κορκίδης, τέλος, επαινώντας το Αρχείο μας με πολύ κολακευτικά λόγια απένημε σε αυτό τιμητικό δίπλωμα του Επιμελητηρίου και της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά

Αξίζει να υπογραμιστεί ιδιαιτέρως, ότι η μικτή χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά λάμπρυνε την μεγάλη εκδήλωση, ερμηνεύοντας με μοναδικό τρόπο, παρουσία πολυάριθμου εκλεκτού κοινού, τα αθάνατα τραγούδια της Σοφίας Βέμπο ενώ ο Βασίλης Τραϊφόρος ταξίδεψε το κοινό στα ίχνη του ιστορικού ζεύγους Βέμπο - Τραϊφόρου το 1940, στα χρόνια του πολέμου και της κατοχής

Ο τηλεοπτικός σταθμός STAR απαθανάτισε πολλά εκθέματα από το προσωπικό αρχείο της Σοφίας Βέμπο και του Μίμη Τραϊφόρου που εξέθετε το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" και τα πρόβαλλε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού (26/10).

Τόσο ο πνευματικός κόσμος του Πειραιά, με πρωτοπόρο την άξια κάθε επαίνου, δυναμική και δραστήρια πρόεδρο της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών κ. Παυλάκου όσο και ο εμπορικός - επιχειρηματικός κόσμος του Πειραιά εκφραζόμενος δια του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Κορκίδη ανανέωσαν το ραντεβού με το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" και για άλλες εκθέσεις ιστορικού αλλά και πολιτισμικού χαρακτήρα από τις δεκαοχτώ διαφορετικές θεματικές ενότητες που παρουσιάζει από όλες τις ιστορικές περιόδους από το 1821 μέχρι το 1974.





Ο τηλεοπτικός σταθμός STAR απαθανάτισε πολλά εκθέματα από το προσωπικό αρχείο της Σοφίας Βέμπο και του Μίμη Τραϊφόρου που εξέθετε το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" και τα πρόβαλλε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού (26/10).













Ο Δήμος Λεβιθόπουλος παραλαμβάνει το τιμητικό δίπλωμα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά για λογαριασμό του νεαρού Γιώργου Λεβιθόπουλου ο οποίος είχε την πλήρη επιμέλεια της έκθεσης αλλά την ίδια ακριβώς μέρα και ώρα (25/10 7:00μμ) παρουσίαζε με άλλο προτότυπο υλικό έκθεση αφιερωμένη στη Βέμπο στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας.





















Τόσο ο πνευματικός κόσμος του Πειραιά, με πρωτοπόρο την άξια κάθε επαίνου, δυναμική και δραστήρια πρόεδρο της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών κ. Παυλάκου όσο και ο εμπορικός - επιχειρηματικός κόσμος του Πειραιά εκφραζόμενος δια του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Κορκίδη ανανέωσαν το ραντεβού με το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" και για άλλες εκθέσεις ιστορικού αλλά και πολιτισμικού χαρακτήρα από τις δεκαοχτώ διαφορετικές θεματικές ενότητες που παρουσιάζει από όλες τις ιστορικές περιόδους από το 1821 μέχρι το 1974.





Η δραστηριότατη αντιδήμαρχος Πειραιά, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και η πρόεδρος της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών διαβάζουν τα συγκλονιστικά χειρόγραφα της Βέμπο και του Τραϊφόρου και δεν κρύβουν τον θαυμασμό τους για το μεγαλείο του θρυλικού αυτού ζευγαριού







Χαιρετισμός Προέδρου ΕΒΕΠ Β. Κορκίδη, στην εκδήλωση για το Έπος του ’40 – Αφιέρωμα Μνήμης στην Σοφία Βέμπο και τον Μίμη Τραϊφόρο

«Κυρίες και κύριοι, Σας καλωσορίζω στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, όπου απόψε έχουμε τη χαρά και την τιμή να συνδιοργανώνουμε με την «Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά», μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση, αφιερωμένη στο Έπος του ’40 και στο καλλιτεχνικό δίδυμο και ζευγάρι στη ζωή, την αλησμόνητη τραγουδίστρια της Νίκης, Σοφία Βέμπο και τον σπουδαίο Πειραιώτη στιχουργό Μίμη Τραϊφόρο, που έδινε τη δύσκολη εκείνη περίοδο για τη πατρίδα μας, τη δική του μάχη αντίστασης, απέναντι στους ξένους κατακτητές. Με την πολύτιμη συμβολή της Προέδρου της Εταιρείας Γραμμάτων, κυρίας Σοφίας Παυλάκου, με την οποία το Επιμελητήριο συνεργάζεται για δεύτερη φορά, μετά την επιτυχημένη κοινή εκδήλωση των δυο φορέων μας, στο πλαίσιο των «Ημερών Θάλασσας Πειραιά 2018», προσπαθήσαμε να προβάλουμε με σεμνότητα, φροντίδα, ευαισθησία και τον δέοντα σεβασμό, ένα μέρος από το προσωπικό Αρχείο της Βέμπο και του Τραϊφόρου, το οποίο, ως γνωστόν, έχει περιέλθει στο «Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων : Γεώργιος Λεβιθόπουλος», που σημειωτέον το 2019 κλείνει έναν αιώνα ζωής. Έναν ωραίο αγώνα με σκοπό τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης του κάθε Έλληνα, που διαρκεί τέσσερις γενιές, από τον προπάππου στον δισέγγονο. Προσωπικά, τους εύχομαι να τα χιλιάσουν, συνεχίζοντας με την ίδια θέρμη το σημαντικό έργο τους. Αναμφίβολα, το Έπος που ξεκίνησε να γράφει το ελληνικό Έθνος στα βουνά της Αλβανίας, δημιουργεί σε όλους μας αισθήματα συγκίνησης και περηφάνιας. Οι Έλληνες αγωνίστηκαν ηρωικά και θυσιάστηκαν για την Ελευθερία. Οι μέρες αυτές, είναι μέρες ευγνωμοσύνης, τιμής και χρέους, απέναντι στις θυσίες των ηρώων προγόνων μας για την Ελευθερία της πατρίδας. Η μνήμη τους πρέπει να παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου. Βαριά κληρονομία για τις επόμενες γενιές. Οφείλουμε, να τη διατηρήσουμε. Έχουμε τη μεγάλη ευθύνη, να μην αφήσουμε καμία από τις εκφράσεις της πολιτιστικής μας κληρονομιάς να πέσει στη λήθη του χρόνου. Άλλωστε, λαός που δεν γνωρίζει το ιστορικό παρελθόν του, δεν μπορεί να οικοδομήσει σωστά το μέλλον του. Σε αυτή την κατεύθυνση, στοχεύει και η σημερινή μας εκδήλωση.