ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

MIND IN GREECE
ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΔΕΚΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ - ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Μια μεγάλη εκστρατεία αρχίζει, μέσα στο 2022, το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος", διαδικτυακά αλλά και με αλλεπάλληλες εκδόσεις εντύπων, με σκοπό την προβολή και την ανάδειξη της αναγκαιότητας πλέον, για επιστροφή στα κλασσικά γράμματα, από τους αρχαίους Έλληνες κλασσικούς συγγραφείς έως και την πιο σύγχρονη κλασσική ελληνική και παγκόσμια Γραμματεία.

Μία αντίσταση στην ξέφρενη πορεία της παρακμής, που απονεκρώνει τον άνθρωπο ως πνευματική οντότητα κια τον μετατρέπει σε ένα "άτομο" δίχως οράματα, ιδέες, αρχές και αξίες, αισθητική παιδεία και προπαντώς συνείδηση και πνευματική "πυξίδα". Όλα δηλαδή, αυτά που συνιστούν την πνευματική ζωή του άνθρώπου και του παρέχουν θεμελιώδη δικαιώματα και απαιτήσεις στην ζωή.

Την ιδιαίτερα φιλόδοξη, εξόρμηση αυτή, επιμελείται ο Δήμος Λεβιθόπουλος ο οποίος χρησιμοποιώντας τον αποφθεγματικό λόγο, εκφράζει τις μεγάλες αλήθειες, οι οποίες είναι σε κοινή θέα, τι γνωρίζουμε όλοι μας και δεν μας ξαφνιάζουν, για έναν λόγο πολύ χειρότερο, απ' το να μη τις βλέπαμε. Πλέον τις συνηθίσαμε.

Στα μικρά αυτά επιγράμματα καταγράφεται η αγωνία και η απελπισία, για την ποεία του σύγχρονου ανθρώπου. Μια βασανιστική, εξαντλητική και απάνθρωπη πορεία, επί τόπου στη στασιμότητα, το σημείο μηδέν!

Άλλά πέρα, από τη "διάγνωση του προβλήματος, που όλοι τη γνωρίζουμε και όλους μας αγγίζει λίγο ή πολύ, προτάσσεται ως κεντρική ιδέα ότι δεν έχει νόημα να μοιρολογούμε, πάνω από τα ερείπια που εμείς οι ίδιοι, ως ενεχόμενοι ή ως ανεχόμενοι, δημιουργήσαμε. Η παρακμιολογία είναι το κύριο φαινόμενο μίας παρακμής."

Έτσι, εστιάζουμε στην προτροπή για την θεραπεία, δηλαδή, την ανάταξη, την ανάταση, την ανάσταση!