ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΟΥ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΕΙ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ '21

"ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ"

ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΟΜΟΙΟΤΥΠΙΚΗ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ - ΧΡΥΣΗ ΠΗΓΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΛΗΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ '21

Αξιέπαινο το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, γιατί ευαισθητοποιημένο στα μεγάλα εθνικά και πολιτισμικά θέματα ανταποκρίθηκε άμεσα, στο εθνικό κάλεσμα που πρωτοστατεί το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων να εκδοθούν επιτέλους από διάφορους φορείς και να διανεμηθούν δωρεάν στους πολίτες, τα άγνωστα και λησμονημένα βιβλία των ίδιων των ηρώων και των πρωταγωνιστών της Επανάστασης του '21.

Πρόκειτια για βιβλία που γράφτηκαν από αυτούς τους ίδιους, που διαμόρφωσαν την ιστορία, και εκδόθηκαν αμέσως μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους. Και μετά... μετά τα βιβλία αυτά έμεινα στο περιθώριο όχι μόνο από τη λήθη αλλά από κάτι πολύ χειρότερο και επικίνδυνο που είναι η αδιαφορία.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς πραγματοποίησε με δαπάνη του μια ιδιωτική έκδοση επιλέγοντας από τον προτεινόμενο κατάλογο του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων, το βιβλίο του Εμμανουήλ Ξάνθου, συνιδρυτή της Φιλικής Εταιρείας, με τίτλο "ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ" έκδοση του 1845.

Η ομοιοτυπική επανέκδοση του ιστορικού αυτού κειμμηλίου φέρει τη σφραγίδα της εκδοτικής φροντίδας των εκδόσεων "Κούρος" και προσωπικά του εκδότη Δημήτρη Φύκιρη.

Σημειωτέον ότι το Αρχείο μας που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για αυτήν τη σοβαρή Εθνική υπόθεση, από το 2017 παραχωρεί τα πρωτότυπα βιβλία - ιερά κειμήλεια χωρόις καμία οικονομική ή άλλη απαίτηση να φωτοαναπαραχθούν ηλεκτρονικά - ψηφιακά και να γίνει στην συνέχεια η ομοιοτυπική έκδοσή τους, η οποία σημειωτέον έχει ελάχιστο κόστος. Ελπίζουμε ότι το παράδειγμα του Εμορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς θα ακολουθήσουν και άλλοι φορείς προεκιμένου να εκδοθούν και να διαδοθούν όλα αυτά τα Εθνικά Ευαγγέλια του Ιερού Αγώνος, ώστε να μην υπάρχει Ελληνικό σπίτι που να μην κοσμούν τη βοβλιοθήκη του.

Τέλος θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι και η Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά συνέβαλε ηθικά σε αυτήν την επανέκδοση.

Το πολύτιμο αυτό έργο το οποίο αποτελεί χρυσή πηγή αληθειών για το '21, θα γίνει κτήμα χιλιάδων Ελλήνων αφού πρόκειται να διανεμηθεί δωρεάν στο πλαίσιο των διαφόρων εκδηλώσεων του ΕΒΕΠ.