ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΑ ΕΓΚΩΜΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΒΙΘΟΠΟΥΛΟΣ"

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΜΠΟ ΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ, ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΟΣΜΟΥ ΕΝΩΣΑΝ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ "ΚΑΝΕ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ"

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, γιορτάστηκε στο πολιτιστικό κέντρο Ηρακλείου με διοργάνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, με την ενθουσιώδη προσέλευση χιλιάδων ατόμων που καταχειροκρότησαν την θεατρική παράσταση "Παιδιά της Ελλάδας" την οποία ανέβασαν τα παιδιά της θεατρικής ομάδας της Μητροπόλεως ενώ συγκίνιση και δέος προκάλεσε στα πλήθη κόσμου η έκθεση προσωπικών χειρογράφων, εγγράφων, ποιημάτων και φωτογραφιών του θρυλικού ζευγαριού Σοφίας Βέμπο και Μίμη Τραϊφόρου από το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος".

Η πρώτη εκδήλωση από τις επτά που έγιναν συνολικά ανήμερα την 28η Οκτωβρίου περιελάμβανε την θεατρική παράσταση εικοσιπέντε χαρισματικών παιδιών, τα οποία ζωντάνεψαν επί σκηνής την ζωή της Μάνας του Έπους Σοφίας Βέμπο και του Μίμη Ταϊφόρου. Επίσης περιελάμβανε και την έκθεση του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος", το προσωπικό αρχείο της Βέμπο, -έκθεση που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο στην προσέλευση και στον παλμό του πλήθους των επισκεπτών καθώς και στις αυθόρμητες εκδηλώσεις ενθουσιασμού, συγκίνησης, πατριωτικής έξαρσης και Εθνικής ελπίδας.

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. Γαβριήλ, στην ομιλία του, υπογράμμισε την ιδιαίτερη χαρά του τόσο για την τεράστια προσέλευση του κόσμου όσο και για το ότι το πλήθος των επισκεπτών δεν παρέμειναν απλοί θεατές αλλά συμμετείχαν ως να είχαν μέρος στις εκδηλώσεις για την Εθνική γιορτή.

Ιδιαίτερη και βαρυσήμαντη αναφορά έκανε ο σεβασμιότατος στο Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" υπογραμμίζοντας την προθυμία των κατόχων του να παρουσιάζουν τα σπάνια ιστορικά εκθέματατα τα οποία συλλέχθηκαν επί έναν ολόκληρο αιώνα με κόπους και θυσίες και τώρα παρουσιάζονται με κάθε ευκαιρία στο πλαίσιο ενός πρωτότυπου κινητού - ιδιωτικού μουσείου, ανταποκρινόμενοι σε κάθε κάλεσμα, και μη αποβλέποντας σε κανένα όφελος παρά μόνο στοχεύοντας στην Εθνική προσφορά που είναι η διατήρηση της Εθνικής μας ταυτότητας με μόνη προϋπόθεση την διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης.

Ο Γιώργος Λεβιθόπουλος, δισεγγονός, τέταρτη γενιά του Αρχείου, που είχε και την γενική ευθύνη της έκθεσης για την Ιερά Μητρόπολη ξενάγησε τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γαβριήλ, τον πρωτοσύγγελο πανοσιολογιότατο πατέρα Επιφάνιο, τον Αρχιμανδρίτη της νεολαίας της Μητρόπολης πατέρα Ηλία καθώς και τους πατέρες Τιμόθεο Ηλιάκη και Δανιήλ που διοργάνωσαν αυτή την μοναδική εκδήλωση με τον τελευταίο μάλιστα να έχει επωμιστεί και το βάρος της θεατρικής παράστασης. Κατά την ξενάγησή τους οι πατέρες αισθάνθηκαν ιδιαιτέρως σε ένα πρωτότυπο χειρόγραφο από το ημερολόγιο - αυτοβιογραφία της Βέμπο και του Τραϊφόρου που αναφέρεται στο εξής συγκλονιστικό γεγονός: Όταν η Βέμπο το 1940 επισκεπτόταν τα νοσοκομεία και τραγουδούσε για τα φανταράκια μας που κατέφθαναν πληγωμένα από το μέτωπο είδε έναν λοχαγό τυφλωμένο κι από τα δύο μάτια που έκλεγε με λύγμούς. Η τραγουδίστρια της Νίκης τον χάιδεψε στοργικά κι εκείνος της είπε: "Χαίρομαι Σοφία μου που έχασα το φως μου, κι έχω ακόμη την ακοή μου για να μπορώ να σε ακούω". Η Βέμπο τον αγκάλιασε κατασυγκινημένη. Εκείνος, ο ηρωικός λοχαγός της Πίνδου, συνέχισε: - Δεν κλαίω Σοφία μου που έχασα τα δυο μου μάτια στην μάχη. Κλαίω που δεν έχω άλλα δύο να τα δώσω κι αυτά για την πατρίδα.

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ κατασυγκινημένος σχολίασε: "Αυτά τα κείμενα θα έπρεπε να διδάσκονται στα σχολεία"

Μπροστά σε τέτοιες γραπτές μαρτυρίες από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, Βέμπο - Τραϊφόρο, στάθηκαν πολλές φορές κατασυγκινημένοι τόσο οι πατέρες όσο και οι άλλοι παρευρισκόμενοι, ο δήμαρχος κι η αντιδήμαρχος Ηρακλείου, αλλά και το πλήθος του κόσμου με αξιοπρόσεκτη την παρουσία των νλεων σε ηλικία ατόμων που διψούσαν να μάθουν περισσότερα για τους δύο θρύλους που ένωσαν το όνομά τους με την ιστορία.

Οι εκθέσεις και οι παραστάσεις επαναλήφθηκαν για τρία ακόμη Σαββατοκύριακα με την ίδια αμείωτη κοσμοσυρροή φτάνοντας έτσι τις εφτά.

Το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" τίμησε ο σεβασμιότατος στο πρόσωπο του νεαρού Γιώργου Λεβιθόπουλου.








Η αντιδήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, φανατική λάτρης της Σοφίας Βέμπο.



Ο δήμαρχος Νέου Ηρακλείου κ. Νίκος Μπάμπαλος αφιέρωσε πολλή ώρα για να μελετήσει πολλά από τα εκθέματα και στάθηκε, δείχνοντας ιδιαίτερη συγκίνηση μπρόστά στο ταμπλό που παρουσίαζε τα απομνημονεύματα του Μίμη Τραϊφόρου και της Σοφίας Βέμπο και αναφερόταν στιγμή προς στιγμή στο πώς γράφυηκε ο δεύτερος Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας, το θρυλικό "Παιδιά της Ελλάδος Παιδιά". Ο κ. δήμαρχος αφού εγκωμίασε το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" λέγοντας ότι η προσφορά του στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης, μέσα από την διαφύλαξη των ιστορικών κειμηλίων είναι μεγάλη και την κάνει ιδιαίτερα σημαντική το γεγονός ότι ενσαρκώνοντας τον ρόλο ενός κινητού μουσείου πηγαίνει και βρίσκει τον αποτραβηγμένο από την τύρβη της καθημερινότητας πολίτη και του ξυπνάει το ενδιαφέρον του για την πολιτιστική κληρονομιά μας.
Ο κ. Μπάμπαλος ζήτησε από το Αρχείο μας μία τακτική συνεργασία πάνω σε όλες τις ιστορικές θεματικές ενότητες που παρουσιάζουμε, από το 1821 έως το 1974.



Κατά την ξενάγησή τους οι πατέρες αισθάνθηκαν ιδιαιτέρως σε ένα πρωτότυπο χειρόγραφο από το ημερολόγιο - αυτοβιογραφία της Βέμπο και του Τραϊφόρου που αναφέρεται στο εξής συγκλονιστικό γεγονός: Όταν η Βέμπο το 1940 επισκεπτόταν τα νοσοκομεία και τραγουδούσε για τα φανταράκια μας που κατέφθαναν πληγωμένα από το μέτωπο είδε έναν λοχαγό τυφλωμένο κι από τα δύο μάτια που έκλεγε με λύγμούς. Η τραγουδίστρια της Νίκης τον χάιδεψε στοργικά κι εκείνος της είπε: "Χαίρομαι Σοφία μου που έχασα το φως μου, κι έχω ακόμη την ακοή μου για να μπορώ να σε ακούω". Η Βέμπο τον αγκάλιασε κατασυγκινημένη. Εκείνος, ο ηρωικός λοχαγός της Πίνδου, συνέχισε: - Δεν κλαίω Σοφία μου που έχασα τα δυο μου μάτια στην μάχη. Κλαίω που δεν έχω άλλα δύο να τα δώσω κι αυτά για την πατρίδα.















Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. Γαβριήλ, στην ομιλία του, υπογράμμισε την ιδιαίτερη χαρά του τόσο για την τεράστια προσέλευση του κόσμου όσο και για το ότι το πλήθος των επισκεπτών δεν παρέμειναν απλοί θεατές αλλά συμμετείχαν ως να είχαν μέρος στις εκδηλώσεις για την Εθνική γιορτή. Ιδιαίτερη και βαρυσήμαντη αναφορά έκανε ο σεβασμιότατος στο Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" υπογραμμίζοντας την προθυμία των κατόχων του να παρουσιάζουν τα σπάνια ιστορικά εκθέματατα τα οποία συλλέχθηκαν επί έναν ολόκληρο αιώνα με κόπους και θυσίες και τώρα παρουσιάζονται με κάθε ευκαιρία στο πλαίσιο ενός πρωτότυπου κινητού - ιδιωτικού μουσείου, ανταποκρινόμενοι σε κάθε κάλεσμα, και μη αποβλέποντας σε κανένα όφελος παρά μόνο στοχεύοντας στην Εθνική προσφορά που είναι η διατήρηση της Εθνικής μας ταυτότητας με μόνη προϋπόθεση την διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης.