ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ

ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΒΙΘΟΠΟΥΛΟΣ" ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ '40 ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΔΟΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ

Πολύ τιμητική ήταν για το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος", η πρόταση της Διεύθυνσης Ιστορίας του Στρατού, μετά από προσωπική επαφή του διευθυντή της νευραλγικής αυτής στρατιωτικής υπηρεσίας, ταξίαρχου κ. Παναγιώρη Μιχαηλίδη, να διατεθεί εκ μέρους του Αρχείου μας, προς ψηφιακή αντιγραφή σπάνια στρατιωτικά έγγραφα ιστορικής σημασίας όπως το ημερολόγιο του ταγματάρχη Σπυρίδωνος Δαράτου, διοικητή οχυρού Περιθωρίου (Νευροκόπι) της περίφημης γραμμής Μεταξά καθώς και άλλων εγγράφων σχετικών με την μάχη των οχυρών.

Τα ντοκουμέντα αυτά παρουσιάστηκαν από το Αρχείο μας στην έκθεση με θέμα "Κειμήλια του Έπους του '40" που πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση της ΕΑΑΣ στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών (25-31 Οκτωβρίου) με την ευκαιρία του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 2019.

Ο πρόεδρος ΣΕΕΘΑ (Σύνδεσμος Επιτελών Εθνικής Άμυνας) αντιστράτηγος Σπυρίδων Μπελεγράτης ο οποίος επισκέφτηκε την έκθεση, είχε αρχικώς την σκέψη, τουλάχιστον κάποια έγγραφα σαν αυτά να μη λείπουν από την Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού ώστε να έχουν πρόσβαση οι ιστορικοί του παρόντος και του μέλλοντος

Η ανταπόκριση εκ μέρους του Αρχείου μας ήταν άμεσα θετική καθώς θεωρούμε τιμή μας ως ιδιωτικό αρχείο, να μπορούμε να είμαστε καθοιονδήποτε τρόπο χρήσιμοι σε αυτούς που φυλάττουν την στρατιωτική ιστορία.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα το Αρχείο διέθεσε στην Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού για ψηφιοποίηση, αρχικώς έγγραφα από το΄Έπος του '40 και σε δεύτερη φάση έγγραφα που αφορούν την απόβαση του Ελληνικού Στρατού στην Σμύρνη και τις επειχηρήσεις της Στρατιάς Σμύρνης (1919).

Ενώ σύντομα θα υπάρξουν και άλλες φάσεις διάθεσης παρόμοιου υλικού για ψηφιοποίηση στην ΔΙΣ όπου χτυπάει η καρδιά της σύγχρονης ιστορίας, αφού το αρχείο της αριθμεί περίπου 2,5 εκατομμύρια έγγραφα, πολλά εκ των οποίων υψίστης ιστορικής σημασίας.