ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΛΝΤΑΣ ΦΛΕΓΚΑ ΤΗΣ ΠΙΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗΣ ΦΙΛΗΣ ΤΗΣ ΘΡΥΛΙΚΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑΣ

ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΪΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΜΙΑ ΜΑΓΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΜΠΟ

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΩΡΕΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΒΙΘΟΠΟΥΛΟΣ" - ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΤΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ ΙΔΙΟΧΕΙΡΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ

Μια μαγική βραδιά που θα μείνει αξέχαστη σε όσους είχαν την ευκαιρία να την παραακολουθήσουν ήταν η εκδήλωση - αφιέρωμα με τίτλο "Σοφία Βέμπο - Η Γυναίκα Θρύλος" που πραγματοποιήθηκε στις 4 Νοεμβρίου στο εμβληματικό Μέγαρο του Πειραϊκού Συνδέσμου, στην αίθουσα "Βαρόνου Κίμωνος Ράλλη".

Πρόκειται για μια εξαιρετικά άρτια μουσική παράσταση την οποία επιμελήθηκε η Έλντα Φλέγκα και "έντυσε" με τα κείμενά της και την καταπληκτική αφήγησή της, όχι λίγες φορές, πλημμύρισε με συγκίνηση το κατάμεστο θέατρο.

Για πρώτη φορά, αφιέρωμα στην Τραγουδίστρια της Νίκης, δεν ήταν τυπική διάλεξη αλλά μια μεγάλη, εκ βαθέων κατάθεση ψυχής από την κ. Έλντα Αθανασάκη Φλέγκα, την πολύ νεαρή διάσημη πρωταγωνίστρια (1970) που συνδέθηκε με τη Σοφία Βέμπο με τους πλέον στενούς δεσμούς φιλίας.

Στην επιτυχία της υπέροχης αυτής μουσικής παράστασης συνέβαλε ασφαλώς και η τέλεια απόδοση δεκάδων τραγουδιών από την εκλεκτή ερμηνεύτρια και τον βιρτουόζο πιανίστα.

Αλλά αυτό που την έκανε να ξεπεράσει κατά πολύ κάθε παρόμοια εκδήλωση για την Βέμπο, από τις δεκάδες που έχουν προηγηθεί έως σήμερα, είναι τα κείμενα της Έλντας Φλέγκα και η αφήγησή της που άγγιξε τις καρδιές όλων.

Αυτό φυσικά οφείλεται, εκτός από τα ταλέντα της δημιουργού της μουσικής παράστασης, στην πολύ δυνατή φιλία που την συνέδεε με την Σοφία Βέμπο, στα όρια της μητρικής αγάπης της Τραγουδίστριας της Νίκης προς την πανέμορφη, νεότατη πρωταγωνίστρια του κινηματογράφου και του θεάτρου Έλντα Αθανασάκη - Φλέγκα (δεκαετία '70).

Η Σοφία Βέμπο είχε βαφτίσει την Έλντα και την είχε παντρέψει με τον εκλεκτό της καρδιάς της Δημήτριο Φλέγκα.

Αλλά πέρα αυτών των συγγενικών σχέσεων η αγάπη της μιας προς την άλλη, ήταν τέτοια που τις έδεσε σε μια μοναδική φιλία έως το τέλος της ζωής της Σοφίας το 1978.

Επίσης αξίζει να αναφερθεί η δυνατή σχέση που είχε η Σοφία Βέμπο και με τον Δημήτρη Φλέγκα, σύζυγο της Έλντας τον οποίο είχε και αυτόν σαν παιδί της.

Όλα αυτά δεν αναφέρονται παρά μόνο για να υπογραμμιστεί με κάθε έμφαση πως η κατάθεση ψυχής από την ομιλήτρια ήταν αποτέλεσμα της δυνατής φιλίας με την θρυλική Τραγουδίστρια της Νίκης.

Μια δωρεά προς το Αρχείο

Την εκδήλωση πλαισίωνε το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" μια έκθεση πρωτότυπων χειρογράφων, φωτογραφιών και άλλων ντοκουμέντων από την προσωπική ζωή της Σοφίας Βέμπο και του Μίμη Τραϊφόρου.

Στην παρουσία, μάλιστα, του Αρχείου μας αναφέρθηκε με τα πλέον κολακευτικά λογια τόσο η Γενική Γραμματέας του Πειραϊκού Συνδέσμου κ. Θεμελίνα Χαραλαμποπούλου, όσο και η Πρόεδρος του Ιστορικού αυτού Πνευματικού Ιδρύματος κ. Τόνια Μεγαλοοικονόμου.

Η έκπληξη όμως για τον Αρχείο μας αλλά και για το κοινό που παρακολουθούσε την παράσταση ήρθε από την κ. Έλντα Φλέγκα, όταν στην αρχή της εκδήλωσης κάλεσε επί σκηνής τον Γιώργο Λεβιθόπουλο, τέταρτη γενιά του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων, και του πρόσφερε ένα πολυσέλιδο 230 σελίδων (τετράδιο) στο οποίο είχε γράψει η ίδια η Σοφία Βέμπο με το χέρι της τους στίχους όλων των τραγουδιών που είχε ερμηνεύσει από το 1934 μέχρι το 1942 στην Μέση Ανατολή.

Ο κόσμος χειροκρότησε αυτή τη χειρονομία ενώ ο έφορος καλλιτεχνικού του Πειραϊκού συνδέσμου ευχαρίστησε την κ. Έλντα Φλέγκα που επέλεξε τον συγκεκριμένο χώρο και χρόνο για αν προβεί σε αυτή την συμβολική δωρεά.

Το χειρόγραφο τετράδιο της Σοφίας Βέμπο με τα τραγούδια της λαμβάνει την πλέον περίοπτη θέση σε όλες τις εκθέσεις που πραγματοποιεί το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" καθώς και στο Μουσείο Βέμπο που είναι και το όνειρό μας να δημιουργήσουμε και έχουμε ως Αρχείο πλησιάσει την πραγμάτωσή του.

Το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" ευχαριστεί την κ. Έλντα Φλέγκα και τον σύζυγό της Δημήτριο Φλέγκα για την τιμή που του έκαναν να του εμπιστευτούν ένα τόσο σημαντικό, ζωντανό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας μας.

Και τώρα και πάντα θα αναφέρεται όσο πιο εμφατικά γίνεται, η πηγή από την οποία προήλθε αυτό το ιστορικό έκθεμα, όχι μόνο σαν εκδήλωση ευχαριστίας στο ζεύγος Φλέγκα, αλλά και τιμής προς το Αρχείο μας αφού η δωρεά αυτή προέρχεται από την πλέον στενή φίλη της θρυλικής Σοφίας Βέμπο.

Ελπίζουμε να δούμε την Έλντα Φλέγκα πολλές φορές ακόμα με την μουσική αυτή παράσταση που είναι μια μυσταγωγία όχι μόνο χάρη της τέχνης και του πολιτισμού αλλά και χάρη της ιστορίας και της αγάπης στην Ελλάδα γιατί πατριωτισμός και Βέμπο είναι έννοιες ταυτοσημες.