ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΒΙΘΟΠΟΥΛΟΣ" ΥΠΟ ΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΘΡΥΛΙΚΗΣ ΜΑΝΑΣ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΜΠΟ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΘΝΟΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΛΑΜΠΡΟΣ ΛΙΑΒΑΣ ΑΝΕΛΥΣΕ ΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ

Στον υπέροχο χώρο, στην Πλάκα Διογένους 1, στο Μουσείο Ελληνικών Λαίκών Μουσικών Οργάνων του Υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 8μμ εκδήλωση - αφιέρωμα στην τραγουδίστρια της Νίκης Σοφία Βεμπο. Ομιλητής ο καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λάμπρος Λιάβας, γνωστός και αγαπητίς στο ευρήτερο κοινό από την τηλεοπτική εκπομπή του "Το Αλάτι της Γης" στην ΕΡΤ1 ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη γνωστή αλλά και στην μεφάλη άγνωστη Σοφία Βέμπο, αναλύοντας διάφορες πτυχές της καλλιτεχνικής καθώς και της προσωπικής της ζωής.

Στον ίδιο χώρο παρουσιάστηκε πρωτότυπο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό αρχείο της Σοφίας Βέμπο και του Μίμη Τραϊφόρου που φυλάσσεται στο Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος". Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής "Φοίβος Ανωγειανάκης" (ΚΕΜΦΑ) και το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος".

Τραγούδια της Βέμπο ερμήνευσε η μουσικός - καθηγήτρια Χαρούλα Τσαλπαρά.

Το Αρχείο μας σε συνεργασία και πάντα με την πρόθυμη και ευγενική φιλοξενία της προϊσταμένη του Μουσείου κ. Πολυζώη, παρουσίασε μαι ενδεικτική έκθεση για τη Σοφία Βέμπο, στιγμές και μνήμες, με πλαίσιο το αρχειακό υλικό της γυναίκας θρύλου αλλά και της καθημερινής απλοϊκής κυρίας Σοφίας όλων των Ελλήνων.