ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ

1821 - 2021   ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΜΝΗΜΕΙΩΔΗ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

"1821 ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΑΓΩΝΟΣ"
Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ '21

Οι εκδόσεις "Μένανδρος" ("Αλκυών", "Ναμα") σε συνεργασία με το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" και με αφορμή την μεγάλη Εθνική Επέτειο, με την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, κυκλοφόρησαν ένα σημαντικότατο πεντάτομο έργο, "1821 - ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΑΓΩΝΟΣ".

Πρόκειται για μια συλλεκτική, πολυτελή έκδοση η οποία χαρακτηρίστηκε από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας της, μνημιώδης.

Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει, αρχικά, στο πρώτο μέρος της, πέντε τόμους - ομοιοτυπική αναπαραγωγή - σπάνιων βιβλίων της εποχής της επανάστασης του '21, τα οποία είναι γραμμένα από τους ίδιους τους θρυλικούς αγωνιστές του Μεγάλου Ξεσηκωμού του Γένους. Δηλαδή, συγγραφείς των βιβλίων αυτών είναι οι ίδιοι οι εθνικοί ήρωες του τρισένδοξου '21.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα εξής βιβλία:

  1. ΕΠΙΣΤΟΛΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΦΟΡΩΝΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΝ Ἀπό 1821 μέχρι 1827 ΣΥΛΛΕΓΕΝΤΑ ΥΠΟ ΤΟΥ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ - ΑΘΗΝΗΣΙ 1856
  2. ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Ἀπό τό 1820 μέχρι τοῦ 1823 ΣΥΓΓΡΑΦΕΝΤΑ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ Π. ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ - ΕΝ ΑΘΗΝΑΙ 1837
  3. ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΥΠΟ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΞΑΝΘΟΥ - ΑΘΗΝΑΙ 1845
  4. ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΛΕΣΣΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΥΠΟ ΦΩΤΑΚΟΥ Πρώτου ὑπασπιστοῦ τοῦ Γέρω Κολοκοτρώνη - ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ 1868
  5. ΟΙ ΠΕΡΙ ΙΕΡΩΣΥΝΗΣ ΛΟΓΟΙ Τοῦ ἐν ἁγίοις πατρός ἡμῶν ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Μεταφρασθέντες Eἰς κοινήν διάλεκτον ΠΑΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Ε´ Πατριάρχου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου - ΣΜΥΡΝΗ 1879

Επίσης την ιστορική αυτή έκδοση συνοδεύει ένα βιβλίο με άρθρα τα οποία δίνουν το στίγμα και το πνεύμα της ιστορικής προσέγγισης η οποία επιχειρείται.

  1. Ο Ακαδημαϊκός τ.πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Σβολόπουλος
  2. Ο καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Μαλαφάντης (πρόεδρος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος)
  3. Ο συγγραφέας Δήμος Λεβιθόπουλος

δίνουν ο καθένας από την δική του πλευρά, το έναυσμα για ένα ταξίδι στον χρόνο, στην εποχή του Μεγάλου Ξεσηκωμού του Γένους συντροφιά με τους ίδιους τους αγωνιστες, τους δημιουργούς του ηρωικού '21, του Εθνικούς μας Ήρωες.

Το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" θεωρεί ευτυχή συγκυρία ότι η μεγάλη Εθνική Επέτειος της Ανάστασης του Γένους, έρχεται σε μαύρες ώρες για τον Ελληνισμό ο οπόίος βιώνει μια πολύπλευρη χρεοκοπία σε όλους τους τομείς (και τελευταίο τον οικονομικό)

Οποιαδήποτε συναναστροφή με τους εθνικούς μας ήρωες όπως και κάθε αναφορά στα θρυλικά κατορθώματά τους, μπορεί να αποτελέσει την σπίθα της ελπίδας μέσα στην στάχτη από τα αποκαϊδια της πααρακμής. Στην πιο απλή περίπτωση, μπορεί να αποτελέσει το βάλσαμο για την αλλοτριωμένη - καταπληγωμένη μας ψυχή.


1821 - Τα Εθνικά Ευαγγέλια του Ιερού Αγώνος
Πανηγυρική συλλεκτική έκδοσις για τον εορτασμό της επετείου της συμπλήρωσης 200 ετών από τον Μεγάλο Εθνικό Ξεσηκωμό και την Ανάσταση του Γένους


Ένα όνειρο πολλών ετών του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" γίνεται πραγματικότητα!

Μια μεγάλη γιορτή, η επέτειος ενός τρισένδοξου γεγονότος που σφράγισε την ιστορία της νεότερης Ελλάδος, εξασφαλίζοντας την ίδια την ύπαρξή της, στάθηκε η αφορμή.

Πρόκειται για την έκδοση ενός μνημειώδους έργου που περίμενε στις καρδιές μας επί δεκαετίες μέχρι να το δούμε στην βιβλιοθήκη μας!


1821_evangelia_11



1821 - Τα Εθνικά Ευαγγέλια του Ιερού Αγώνος


Ένα σπουδαίο εκδοτικό έργο που δίκαια χαρακτηρίστηκε μνημειώδες κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μένανδρος και περιλαμβάνει πέντε τόμους, ένα συνοδευτικό τομίδιο κι ένα πάπυρο, που αποτελούν μοναδικό ύμνο στο ένδοξο 1821 έτος που σηματοδοτεί την ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ, και αυτή την ίδια την ύπαρξή μας.

Η ιδιαιτερότητα που κάνει αυτό το έργο ξεχωριστό, είναι η εξής: Πραγματοποιείται μια μεγάλη έκδοση, όχι με τα αξιολογότατα πονήματα, τις σημαντικότατες μελέτες, τις θαυμάσιες έρευνες των έγκριτων ιστορικών, Ελλήνων και ξένων που ασχολήθηκαν όλα αυτά τα διακόσια χρόνια από την εποχή της Επανάστασης έως και σήμερα με το ιστορικό φαινόμενο "1821". Αλλά προτάσσονται τα βιβλία των ίδιων των αγωνιστών του '21, αυτών που έγραψαν τη ιστορία πρώτα με το αίμα τους και ύστερα με το μελάνι.

Για πρώτη φορά συντονισμένα και συγκεντρωμένα εκδίδονται τα βιβλία των αγωνιστών του '21. Για αυτά τα βιβλία - τα Εθνικά Ευαγγέλια του Ιερού Αγώνος - γραμμένα μέσα στον καπνό της μάχης από τους Εθνικούς μας Ήρωες, ήταν σταθερή η επιδίωξη του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" να δουν το φως και να γίνουν κτήμα όλων των Ελλήνων.

Ξάνθος, Παλαιών Πατρών Γερμανός, Γιάννος Θ. Κολοκοτρώνης, Φωτάκος, Σαχτούρης, Θεόφιλος, Ζαλοκώστας, και αρκετοίο άλλοι έχουν καταθέσει την ψυχή τους, εκτός από τον βωμό του Ιερού Αγώνα, και στο χαρτί για να καταγράψουν στιγμή προς στιγμή όσα έζησαν και είδαν με τα μάτια τους.

Μερικά βιβλία πρωτ-αγωνιστών του '21 έχουν γίνει κτήμα σχεδόν όλων των Ελλήνων. Πολλά όμως, από αυτά δεν είχαν την τύχη - ανεξήγητο γιατί - ούτε καν να είναι γνωστό ότι υπάρχουν, ακόμη και σε ανθρώπους που ζουν την ιστορία.

Ως Αρχείο θεωρήσαμε χρέος μας από τα βιβλία αυτά, δηλαδή, τα πρωτότυπα Εθνικά Ευαγγέλια του Ιερού Αγώνος, αν μην μείνουν ξεχασμένα στα ράφια και τα ερμάρεια. Ιδανική συγκυρία η επέτειος της συμπλήρωσης των δύο αιώνων από το ΄Μεγάλο '21.

Οι εκδότες Μανώλης, Χρήστος και Μαρία Τακιδέλη αποτολμούν σε καιρούς οικονομικά δύσκολους να προβούν σε μια φιλόδοξη, πολυτελή ομοιοτυπική έκδοση και μάλιστα με αξιώσεις και προϋποθέσεις πρώτυπου συλλεκτικού έργου.

Το ευκταίον μετά από αγώνες και αγωνίες έγινε εφικτόν και τελικών, επετεύχθη.

Είναι αμφίβολο όμως, αν θα μπορούσαμε τώρα, να μιλάμε για ένα τόσο αξιόλογο εκδοτικό επίτευγμα χωρίς την συμβολή του διευθυντή εκδόσεων του "Μένανδρου" και art director πολλών ανάλογων εκδοτικών έργων κ. Παναγιώτη Καγιαλή.

Με τον ίδιο τίτλο "1821 - Τα Εθνικά Ευαγγέλια του Ιερού Αγώνος" παρουσιάσαμε εκθέσεις, με κυριότερη αυτή στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών (ΕΑΑΣ) και το κοινό είχε την ευκαιρία να θαυμάσει τα σπάνια αυτά πρωτότυπα βιβλία, με συγκινητικές εκδηλώσεις.

Το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" θεωρεί αναγκαίο να θυμίζει σε κάθε περίπτωση, ότι η πρωτοβουλία του και όλη η συμμετοχή του σε αυτή την μεγάλη εκδοτική προσπάθεια γίνεται αφιλοκερδώς.

Η αμοιβή μας είναι η ηθική ικανοποίησή μας. Με την ευκαιρία θυμίζουμε ακόμη ότι όλες οι εκθέσεις που παρουσιάζουμε, όλες οι εκδόσεις για τη πραγματοποίηση των οποίων παρέχουμε αρχειακό υλικό κι οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα του Αρχείου μας γίνεται πάντοτε αφιλοκερδώς, και είμαστε στην διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.

1821_evangelia_1


1821_evangelia_2


1821_evangelia_3


1821_evangelia_4


1821_evangelia_5


1821_evangelia_6


1821_evangelia_14


1821_evangelia_7


1821_evangelia_8


1821_evangelia_9


1821_evangelia_10


1821_evangelia_12


1821_evangelia_13


1821_evangelia_16


1821_evangelia_15



1821 - 2021 Διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του '21
Οι Εθνικοί Ήρωες "αφηγούνται" τα θρυλικά κατορθώματά τους