1919 - 2019
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

"Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ" ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΜΟΝΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΒΙΘΟΠΟΥΛΟΣ" ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος", σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών Ελλάδος παρουσίασε μια μεγάλη έκθεση με συγκλονιστικά ντοκουμέντα από την απόβαση, την προέλαση και τις ατέλειωτες νίκες του Ελληνικού στρατού στην Μικρά Ασία κατά το 1919, πριν εκατό ακριβώς χρόνια, τότε που η Ελλάδα έφτασε στα πραγματικά της σύνορα.

Το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών Ελλάδος υπό την προεδρεία του τ. καθηγητή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, της Σχολής Εθνικής Αμύνης, της Σχολής Ικάρων κ.ά. Δρ. Δημητρίου Σμοκοβίτη υπό την γενική εποπτεία του ε.α. Αντιστρατήγου Τεθωρακισμένων κ. Σεραφείμ Παπαποστόλου, επέλεξε την ημέρα της λήξης του ακαδημαϊκού έτους 2018 - 2019 και αποφοίτησης, 23 Μαϊου ημέρα Πέμπτη και ώρα 7μμ προκειμένου να παρουσιαστεί η έκθεση ο Ελληνικός Σταρτός της Σμύρνης στο Σπυροπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Φιλοθέσης - Ψυχικού.

Την ξεχωριστή αυτή βραδιά για δεκάδες διακεκριμένους αξιωματικούς και πολίτες οι οποίοι παρακολούθησαν τα μαθήματα Στρατιωτικής Κοινωνιολογίας και Εθνικής Στρατηγικής δεν την διάλεξαν τυχαία οι υπεύθυνοι του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών Ελλάδος για να πραγματοποιήσουν την έκθεση - αφιέρωμα στα εκατό χρόνια από την απόβαση του Ελληνικού Στρατού στην Μικρά Ασία. Ήθελαν με την επιλογή τους αυτή να υπογραμμίσουν την ιδιαίτερη σημασία του ιστορικού γεγονότος το οποίο θα περνούσε σιωπηρά, χωρίς ούτε μία αναφορά, αν δεν ήταν το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" και το ΙΣΜΕ Ελλάδος να πραγματοποιήσουν αυτό το ειδικό αφιέρωμα.

Στην έκθεση αυτή την οποία επισκέφτηκαν όσοι παρακολούθησαν το ετήσιο ακαδημαϊκό προγραμμα του Ινστιτούτου, ανώτεροι αξιωματικοί, καθηγητές πανεπιστημίου, διπλωμάτες, κι άλλοι ενδιαφερόμενοι επιστήμονες, το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" πρωτοπαρουσίασε προς τιμήν τους ιστορικά έγγραφα - ντοκουμέντα του Ελληνικού Στρατού καθώς και έγγραφα υπογεγραμμένα από τους βασιλείς Κωνσταντίνο, Αλέξανδρο, την Βασίλισσα Όλγα, τον αρχηγό στρατού Παρασκευόπουλο κ.ά. γεγονός που εκτιμήθηκε δεόντος από τους έκπληκτους διακεκρμένους παρισταμμένους.

Ο πρόεδρος του ΙΣΜΕ Ελλάδος στρατηγός Σμοκοβίτης ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι είναι απόφοιτος των πανεπιστημίων Harvard, MIT με λίγες αλλά διαφωτιστικότατες φράσεις έδωσε ανάγλοιγη την εικόνα του τι έγινε τότε και κυρίως, του τι δεν έπρεπε να γίνει, υπογραμμίζοντας αν ο στρατός μας έμενε στα παράλια θα ήμαστε ακόμα εκεί.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος εκάλεσε και έδωσε τον λόγο στον νεαρό Γιώργο Λεβιθόπουλο που έχει την ευθύνη του Ιστορικού Αρχείου μας ο οποίος με τη σειρά του αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα ιδιωτικά Ιστορικά Αρχεία όταν αυτά δεν μένουν "φυλακισμένα" στα ερμάρια και στις ειδικές αρχειοθήκες αλλά βγαίνουν από αυτά για να συναντήσουν το ελληνικό κοινό και να τουτ θυμίσουν την ιστορία το.

"Εμείς δεν νιώθουμε ότι είμαστε ιδιοκτήτες αυτών των ιερών εγγράφων. Έχουμε την μεγίστη τιμή να είμαστε διαχειριστές όλων αυτλων των ιστορικών κειμηλίων που με τόσο δέος αντικρύζετε. Το Αρχείο το συντηρούμε συνεχώς, το διευρυνουμε, το εμπλουτίζουμε και γενικά κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να γίνεται πιο άρτιο, ελκυστικό και να το απολαμβάνει το κοινό από το πλέον ενημερωμένο μέχρι εκείνο το κομμάτι του Ελληνικού λαού που αγνοεί την ιστορία του γιατί, ας μην υποκρινόμαστε, δεν τη διδάχτηκε ποτέ. Αυτό που διδάσκεται ως ιστορία στα σχολεία είναι αυτό ακριβώς που διώχνει τους νέους από την ιστορία. Χαρακτηρίστε το. Αποτρέψτε το. Εμείς ό,τι κάνουμε είναι αφιλοκερδώς. Έχουμε πραγματοποιήσει περισσότερες από εξήντα μικρές και μεγάλες εκθέσεις διάφορες εκδόσεις, δημοσιεύματα και δεν έχουμε λάβει ούτε ένα ευρώ από κανέναν. Μας οδηγεί μόνον η αγάπη προς την πατρίδα μας και την ιστορία της και αυτό που κάνουμε, όσο σημαντικό κι αν φαίνεται, δεν μπορέι να συγκριθεί με αυτό που έκανε κι ο τελευταίος στρατιώτης ο οποίος έλαβε μέρος σε κάποιον ή κάποιους από τους πολέμους της πατρίδας μας."

Συγκινητικά ήταν επίσης και τα λόγια του Αντιστρατήγου Τεθωρακισμένων ε.α. κ. Σεραφείμ Παπαποστόλου όταν επέδωσε το τιμητικό αναμνηστικό του Ινστιτούτου στον Γιώργο Λεβιθόπουλο και του ευχληθηκε να υπηρετεί το Αρχείο με τον ίδιο ζήλο και την φιλοπατρία για τα επόμενα εκατό χρόνια. Ο στρατηγός κ. Παπαποστόλου ετόνισε επίσης ότι θέτει τον εαυτό του στην διάθεση του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος", για κάθε υπηρεσία που μπορεί να του ζητηθεί και να προσφέρει σε αυτό υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά "Με τέτοιο ιερό ιστορικό περιεχόμενο αυτά τα ταμπλό είναι μεγάλη τιμή ακόμα κι αν απλώς τα μεταφέρεις στον ώμο."

Αφού όλοι οι παριστάμενοι περιήλθαν στην έκθεση και ξεναγήθηκαν στα εκθέματα στη συνέχεια μετέβησαν στην ιστορική βίλλα, κατοικία του προέσδρου του ΙΣΜΕ Ελλάδος στο Παλαιό Ψυχικό για την καθιερωμένη δεξίωση προς τους αποφοίτους.

Στη δεξίωση διέκρινε κάποιος και πολλές άλλες προσωπικότητες όπως την πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Έλληνες Αξιωματικούς του ΝΑΤΟ, ειδικούς επιστήμονες για στρατιωτικά θέματα, αναλυτές, κ.ά.








Ο καθηγητής της Νομικής κ. Γεώργιος Μαρδάς ξεναγείται στα εκθέματα του Αρχείου μας και ερωτά για την εκατονταετή ιστορία του.





Ο Αντιστράτηγος Τεθωρακισμένων κ. Σεραφείμ Παπαποστόλου παραδίδει στον Γιώργο Λεβιθόπουλο τιμητικό δίπλωμα του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών Ελλάδος και τον καλεί σε ειδική Νατοϊκή μονάδα να πραγματοποιήσει έκθεση με ιστορικά στρατιωτικά έγγραφα που αφορούν χώρες που ανήκουν στο ΝΑΤΟ











Τα Παρασκήνια Μιας Έκθεσης

Μηνύματα και Προμηνύματα...


Το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" άρχισε να προετοιμάζεται προ δύο ετών ήδη από το 2017, για μία αξιόλογη συμμετοχή του με εκθέσεις, εκδόσεις και δημοσιεύματα που θα αφορούσαν τη εκατοστή επέτειο από την απόβαση του Ελληνικού Στρατού στην Μικρά Ασία και την προσάρτηση της ως τμήμα του Ελληνικού κράτους, γεγονός που σήμανε την απελευθέρωση προαιώνιων πατρίδων του Ελληνισμού και απαλλαγή των χριστιανικών λαών που ζούσαν εκεί από τα δεινά της τυρανίας που επέβαλαν οι Τούρκοι. Χωρίς την παραμικρή εθνιστική έξαρση και έξαψη δίχως και τον ελάχιστο πατριωτικό φανατισμό - συμπεριφορές τις οποίες καταδικάζουμε κι όχι μόνο μας βρίσκουν αντιθέτους αλλά τις διαγράφουμε με κάθε έμφαση κατά την πορεία μας - θεωρήσαμε, οδηγούμενοι από μεγάλη αγάπη στην ιστορία μας και μνήμη στις μεγάλες στιγμές της πατρίδας μας, ως κάτι παραπάνω από αυτονόητο ότι θα εορταστεί η εκατοστή επέτειος της απόβασης των Ελληνικών δυνάμεων στην Μικρά Ασία και ο θρίαμβος που ακολούθησε μέχρι την συνθήκη των Σεβρών, ιστορικά γεγονότα που μεγάλωναν την Ελλάδα στα πραγματικά της σύνορα.

Δεν περιμέναμε με τίποτα και για κανένα λόγο ότι αυτό το ιστορικό γεγονός, αυτή η σημαντική επέτειος θα αποσιωπηθεί και θα αποκρυφτεί.

Όταν αρχίσαμε να ερχόμαστε σε επαφή στις αρχές του 2019, με διάφορους παράγοντες και να τους θυμίζουμε ότι τον Μάιο του τρέχοντος έτους συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την απόβαση στην Σμύρνη και με την ευκαιρία αυτή μπορούμε να διοργανώσουμε κάποιες εκδηλώσεις ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ μας εγύριζαν την πλάτη με διάφορες προφάσεις. Κάποιοι δήμοι μας έλεγαν ότι συμπίπτουν οι εκλογές και "εμείς δεν θέλουμε να μπλέξουμε με τέτοια γιατί μπορεί να γυρίσουν εναντίον μας."

Άλλοι φορείς σκέφτηκαν ότι μπορεί να ενοχλήσει η κυβέρνηση, άλλοι άλλα... Αακόμη και κοντά στον στρατό κάποιοι φορείς μας άφησαν να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς "Μακράν ημών το ποτήριον τούτο"

Ειλικρινά αγαλιάσαμε όταν πληροφορηθήκαμε ότι τον Ιούνιο του 2019 διοργανώνεται με θέμα "Εκατό χρόνια από την απόβαση του Ελληνικού Στρατού στην Μικρά Ασία", μεγάλο διεθνές συνέδριο και μάλιστα στην Σχολή Ευελπίδων.

Ευτυχείς για αυτό το γεγονός σπεύσαμε να έρθουμε σε επαφή με τους διοργανωτές προκειμένου να πλαισιώσουμε το συνέδριο με μια έκθεση ιστορικού υλικού που ταίριαζε απολύτως με το θέμα. Η απάντηση ήταν ότι δυστυχώς το εν λόγω συνέδριο ματαιώθηκε. Αρχίσανε κυριολεκτικά έναν μαραθώνιο προς κάθε κατεύθυνση. Απευθυνθήκαμε από μικρασιατικούς συλλόγους μέχρι και ποδοσφαιρικές ομάδες. Σε πολλές περιπτώσεις δεν πήραμε ούτε καν απάντηση στα γραπτά αιτήματά μας.

Τελικά, το ιστορικό αυτό γεγονός πέρασε απαρατήρητο. Γιατί, άραγε, αποσιωπήθηκε;
Δεν είμαστε οι αρμόδιοι να ερμηνεύσουμε τα μηνύματα. Εμείς το βλέπουμε ως ένα ακόμα ιστορικό γεγονός.

Οι μόνοι οι οποίοι ανταποκρίθηκαν αμέσως στην πρότασή μας να συνδιοργανώσουμε αυτή την έκθεση ήταν οι υπεύθυνοι του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών Ελλάδος οι οποίοι προσδιόρισαν μάλιστα και την πιο σημαντική μέρα για αυτούς, την ημέρα της λήξης του ακαδημαϊκού έτους και της αποφοίτησης των τριάντα περίπου ειδικών που παρακολούθησαν το ακαδημαϊκό πρόγραμμα της στρατιωτικής κοινωνιολογίας.

Τα σχόλια δικά σας...
Δημοσθένης Λεβιθόπουλος



Η προδοσία των συμμάχων και ο διχασμός - τακτική που ανακυκλώνεται σε βάρος της Ελλάδος ανά κάποιες δεκαετίες - που προκάλεσαν εντέχνως οι ίδιοι οι σύμμαχοι και τα δουλικά πιόνια τους, στον Ελληνικό λαό είχε ως αποτέλεσμα την Εθνική καταστροφή του 1922

Έτσι, κάθε χρόνο, θυμόμαστε και τιμούμε με δεκάδες εκδηλώσεις μνήμης, την καταστροφή. Και κάνουμε πολύ καλά, αν αυτό βέβαια, δεν περιορίζεται σε γλεντάκια με τσίπουρα και σμυρνέικους λικνιστικούς χορούς, δίνουν την λανθασμένη εντύπωση ότι ξεφαντώνουμε στο μνημόσυνο των αδικοσφαγμένων πατεράδων μας, μητέρων μας, παππούδων μας...

Σε κάθε περίπτωση δεν βρισκουμε κανέναν απολύτως λόγο, να μη γιορτάσουμε, με πατριωτική περηφάνεια την Ελληνική Ιωνία που μας χάρισε ο στρατός μας το 1919 - 1920.









ΟΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ


Περισσότερα